Moje wino z ryżu.doc

(25 KB) Pobierz

WINO Z RYŻU

4,5 +1,5 l wody przegotowanej

2 kg cukru

70 gr. drożdży - zwykłych

1 kg ryżu

30 ziaren goździków

10 ziaren ziela angielskiego

30 gr. cukru waniliowego

1 szt. cytryny drobno pokrojonej

1/3 łyżki gałki muszkatołowej

1/3 łyżki tymianku

1/3 łyżki imbiru

8 ziaren pieprzu naturalnego

150 gr. rodzynek

 

wodę (przegotowaną) wymieszać z cukrem, ostudzić,

drożdże rozpuścić w letnim syropie,

dodać resztę składników

całość przelać do baniaka

i nastawić jak zwykłe wino (rurka)

po 6-ciu tygodniach przecedzić

i zlać do butelek (zakręcanych)

aby lepiej klarowało do każdej butelki wsypać po 3 kryształki cukru (nie więcej)

 

(butelki muszą być zakręcane bo winko jeszcze będzie troszkę pracować przy klarowaniu ale do picia już się na daje)

uwaga: winko jest cichaczem

(pije się lekko i zwala z nóg) 

Wyślij przepis znajomym

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin