WINO Z RYŻU
4,5 +1,5 l wody przegotowanej
2 kg cukru
70 gr. drożdży - zwykłych
1 kg ryżu
30 ziaren goździków
10 ziaren ziela angielskiego
30 gr. cukru waniliowego
1 szt. cytryny drobno pokrojonej
1/3 łyżki gałki muszkatołowej
1/3 łyżki tymianku
1/3 łyżki imbiru
8 ziaren pieprzu naturalnego
150 gr. rodzynek
wodę (przegotowaną) wymieszać z cukrem, ostudzić,
drożdże rozpuścić w letnim syropie,
dodać resztę składników
całość przelać do baniaka
i nastawić jak zwykłe wino (rurka)
po 6-ciu tygodniach przecedzić
i zlać do butelek (zakręcanych)
aby lepiej klarowało do każdej butelki wsypać po 3 kryształki cukru (nie więcej)
(butelki muszą być zakręcane bo winko jeszcze będzie troszkę pracować przy klarowaniu ale do picia już się na daje)
uwaga: winko jest cichaczem
(pije się lekko i zwala z nóg)
Wyślij przepis znajomym
piotricz