Dieta Antycelulitowa.pdf
(
34 KB
)
Pobierz
14009587 UNPDF
Fitnessclub.pl - odchudzanie,æwiczenia,fitness,wellness,diety
Dieta Antycelulitowa
Chocia¿ mo¿e to zabrzmieæ dziwnie, w walce z cellulitem mog± pomóc tłuszcze. Jednak nie wszystkie a
jedynie kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, omega-6 i omega-9. Substancje te poprawiaj± metabolizm
tkanek zaatakowanych przez cellulit.
Chocia¿ mo¿e to zabrzmieæ dziwnie, w walce z cellulitem mog± pomóc tłuszcze. Jednak nie wszystkie a
jedynie kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, omega-6 i omega-9. Substancje te poprawiaj± metabolizm
tkanek zaatakowanych przez cellulit, przyspieszaj± spalanie tkanki tłuszczowej oraz zapobiegaj±
odkładaniu sie zapasów tłuszczu. Dieta antycellulitowa trwa przez 5 dni. Szóstego dnia nale¿y piæ sok z
pomarañczy i marchwi, które pomagaj± oczy¶ciæ organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.
¬RÓDŁA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3:
- tłuste ryby (halibut, łoso¶, makrela, pstr±g)
- tran
- olej lniany
Jego dzienna dawka to ok. 6g, czyli 150g ryby, 1 ły¿ka tranu lub oleju lnianego
¬RÓDŁA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-6:
- orzechy
- pestki słonecznika, dyni, porzeczek
- olej z wiesiołka i ogórecznika
Jego dzienna dawka to ok 5g, czyli 10-100g orzechów laskowych (5 ły¿ek) lub 50g włoskich (5 szt.), 1
ły¿ka oleju z wiesiołka, 50g pestek z dyni
¬RÓDŁA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-9:
- oliwa z oliwek
- pestki słonecznika
- ziarno sezamu
- awokado
- olej rzepakowy canola
Jego dzienna dawka to 1 ły¿ka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego albo 50 g pestek ze słonecznika lub
1/2 awokado.
¦niadania (do wyboru):
- 2 ły¿ki płatków zbo¿owych z ły¿ka otrêbów owsianych, orzechów, siemienia lnianego lub sezamu,
wymieszane ze 150 g jogurtu naturalnego, do tego 100 g czarnych porzeczek lub mandarynka albo
banan
- bułka pełnoziarnista z 50 g twaro¿ku granulowanego, posypanego kiełkami pszenicy, ły¿eczka sezamu i
ły¿eczka pestek słonecznika
http://www.fitnessclub.pl
Kreator PDF
Utworzono 13 July, 2008, 11:13
Fitnessclub.pl - odchudzanie,æwiczenia,fitness,wellness,diety
Przegryzki (do wyboru):
- płatek sezamka
- orzechy, pestki dyni lub słonecznika (po ły¿eczce)
- 150 g (plaster) melona, dwa plasterki awokado, grejpfrut, 2-3 mandarynki lub ¶liwki, 1/2 szklanki
porzeczek albo agrestu
- ły¿ka pasty tahiny (z cieciorki, miazgi sezamowej, czosnku i cytryny)
1 dzieñ:
Obiad: Szpinak z jajkiem: 0,5 kg mro¿onego szpinaku, jajko, 3 orzechy włoskie, ły¿ka rokpola, ły¿ka
oliwy z oliwek, parê li¶ci sałaty, z±bek czosnku, sól jodowana. Odparowaæ wodê ze szpinaku, wymieszaæ
go z serem i rozdrobnionymi orzechami oraz roztartym czosnkiem; na oliwie usma¿yæ jajko; na talerzu
uło¿yæ li¶cie sałaty, szpinak i jajko sadzone.
Kolacja: Sałatka ziemniaczana: 2 ugotowane ziemniaki, 1 str±k czerwonej papryki, korniszon, 50 g
gotowanej piersi kurczaka, cebula, ły¿ka oleju z wiesiołka (do kupienia w sklepach ze zdrowa ¿ywno¶ci±},
sól jodowana, przyprawy, sok z cytryny, pestki słonecznika. Warzywa i kurczaka pokroiæ, skropiæ olejem,
dodaæ sól i przyprawy.
2 dzieñ:
Obiad: Sałatka warzywna: 1/2 główki sałaty, 1/2 ogórka, 3 pomidorki, 3 ły¿ki ugotowanej fasolki, po
ły¿ce ziaren sezamu i słonecznika, sól jodowana, przyprawy, bułka pełnoziarnista posmarowana cienko
margaryna. Wszystkie składniki wymieszaæ i doprawiæ do smaku.
Kolacja:
Pieczony dorsz: 200 g fileta z dorsza, wyci¶niêty sok z cytryny, ły¿ka orzechów włoskich, przyprawy,
ugotowana ró¿a brokułów, dwa ziemniaki, ły¿ka oliwy z oliwek. Dorsza upiec w folii z przyprawami, oliwa
i rozdrobnionymi orzechami (pod koniec pieczenia skropiæ cytryna); podawaæ z ziemniakami i brokułami.
3 dzieñ:
Obiad: Zielone spaghetti: 50 g spaghetti, pêczek natki pietruszki, ły¿ka pestek słonecznika, ły¿eczka
oleju z wiesiołka, ły¿ka siemienia lnianego, sól jodowana, 2 ły¿ki tartego parmezanu. Makaron ugotowaæ,
zmiksowaæ pietruszkê z serem, olejem, siemieniem i sol±; , wszystko wymieszaæ.
Kolacja: Nadziewane pomidory: ¦redni pomidor, 1/2 puszki tuñczyka w oliwie, sok z cytryny, natka
pietruszki, 1/8 czerwonej cebuli. Wydr±¿yæ pomidory, a mi±¿sz rozgnie¶æ z tuñczykiem i cebula; dodaæ
przyprawy i sok z cytryny. Je¶æ z li¶æmi szpinaku.
4 dzieñ:
Obiad: Kurczak z fasolka: 250 g fasolki szparagowej, 20 g orzechów nanerczowych (2 ły¿ki), 100 g
ugotowanej piersi indyka, 1/2 papryki ¿ółtej lub czerwonej, ły¿ka oliwy z oliwek, 150 g jogurtu
naturalnego, ły¿eczka curry, sól jodowana, przyprawy.
Fasolkê ugotowaæ, pokrojona pierz usma¿yæ na oliwie z przyprawami, orzechami i papryka; po zdjêciu z
http://www.fitnessclub.pl
Kreator PDF
Utworzono 13 July, 2008, 11:13
Fitnessclub.pl - odchudzanie,æwiczenia,fitness,wellness,diety
ognia wymieszaæ z jogurtem i przyprawami. Zje¶æ z kromka razowca
Kolacja: Kolorowe spaghetti: Fili¿anka krojonych warzyw; por, seler i marchew, ły¿ka tartego ¿ółtego
sera light, ły¿ka przecieru pomidorowego, ¶wie¿e zioła, 50 g ugotowanego makaronu, fili¿anka bulionu,
ły¿ka oliwy z oliwek, puszka anchovies, przyprawy, sól jodowana.
Warzywa udusiæ na oliwie, dodaæ bulion i przecier pomidorowy; wymieszaæ z makaronem i serem, na
koñcu dodaæ zioła.
5 dzieñ:
Obiad: Tofu z grilla: 50 g tofu, fili¿anka krojonych warzyw, papryka, marchew, seler i por, 3 orzechy
włoskie, 3-4 ły¿ki sosu sojowego, tymianek, majeranek, 3 ły¿ki ugotowanego ry¿u, ły¿ka oliwy.
Zamarynowaæ tofu na 20 minut w sosie sojowym i przyprawach; warzywa udusiæ na oliwie, pod koniec
dodaæ marynatê, grillowac tofu ok. 5 minut; wymieszaæ warzywa z ry¿em i posypaæ orzechami.
Kolacja: Sałatka owocowa: cykoria, 3 mandarynki, brzoskwinia, 3 morele suszone, kiwi, 20 g orzechów
nanerczowych, jogurt naturalny, płatek sezamka, sok z cytryny, grzanka. Cykorie obraæ i pokroiæ;
poł±czyæ z mandarynka, kiwi, brzoskwinia i morelami; wymieszaæ z jogurtem i sokiem z cytryny; posypaæ
orzechami i rozdrobnionym sezamkiem. Je¶æ z gor±cym tostem.
6 dzieñ:
Wypiæ w ci±gu dnia ¶wie¿y sok wyci¶niêty z 2 kg pomarañczy i 1kg marchwi. Aby zachowaæ efekty diety
nale¿y nadal spo¿ywaæ produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -9 oraz witaminy i błonnik.
FitnessClub.pl
http://www.fitnessclub.pl
Kreator PDF
Utworzono 13 July, 2008, 11:13
Plik z chomika:
juslepek
Inne pliki z tego folderu:
Gotowanie na parze.docx
(12 KB)
indeks glikem.docx
(24 KB)
Czym różni się kefir od jogurtu.doc
(34 KB)
Dekalog zdrowej diety.doc
(41 KB)
Co powoduje tycie(1).docx
(13 KB)
Inne foldery tego chomika:
Ciąża tydzień po tygodniu
DOM ( remont,porady,triki,itd...)
Farmacja
Farmakologia
Film
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin