Sernik tradycyjny.docx

(284 KB) Pobierz

Sernik tradycyjny

Sernik tradycyjny

Już od listopada zastanawiałam się, jaki sernik upiec na święta i wcale nie była to łatwa decycja. Po powrocie z Polski już to wiedziałam. Będzie to tradycyjny polski sernik, na którego przepis znalazłam w niedużym, co najmniej pięćdziesięcioletnim notatniku mojego Dziadka. Dziadek pracował niedługo jako cukiernik, ale przez większość życia był ciężko pracującym piekarzem, wyciągającym z powojennych pieców bochenki, które mogły pachnieć najlepiej na świecie ... Ten notatnik dostałam w zeszłym miesiącu od Babci, to dla mnie więcej niż zwykły notes, to niezapomniane do dziś pismo Dziadka i wspomnienia, które powracają za każdym razem, gdy mam go w rękach ... Niestety, Dziadek często pisał skrótami, więc większość przepisów jest nie do rozszyfrowania. Sernik był easy;), któż by nie wiedział, jaki użytek zrobić z twarogu, jaj i bakalii? :). Kto wie, jakie skarby kryją w sobie szuflady naszych Babci?

Sernik jest najlepszy, kaloryczny i tak bogaty w bakalie, jak tego chcemy. Jeśli tylko macie ochotę na tradycyjny sernik, sięgnijcie po ten przepis. Polecam!

notatnik Dziadka

Składniki:

·         1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, dwukrotnie zmielonego

·         20 dag masła

·         25 dag cukru (dałam mniej)

·         4 jaja (dość duże) lub 5 małych, oddzielnie białka i żółtka

·         50 g kaszy manny

·         2 łyżki mąki

ziemniaczanej 

·         aromat waniliowy lub rumowy

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa: do wyboru

Masło rozetrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkami i aromatem. Dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ucierać. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierajac. Na końcu dodać skórkę i/lub rodzynki, delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka.

Piec w wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm, przez około 60-70 minut. w temperaturze 175°C. Wystudzić w wyłączonym piekarniku. Dowolnie udekorować (u mnie polewa czekoladowa: 10 dag gorzkiej czekolady, wymieszane z 60 g gorącego, roztopionego masła).

* sernik lubi pękać na górze, ale po udekorowaniu polewą, nic nie widać;)

Smacznego :)

Sernik tradycyjny

Sernik tradycyjny

 

Sernik krakowski

sernik krakowski

Polska klasyka. Przepis

na ten sernik znajdziemy w każdej polskiej książce kucharskiej, jak również w każdej cukierni w Polsce. I jestem przekonana, że każdy z Was chociaż raz w życiu go próbował. Cracow Style Cheesecake to przecież słodki specjał, z którego słyniemy. Ciężki, prawdziwy sernik z bakaliami. Choć czaiłam się na niego długo ... upiekłam dopiero jak siostra przywiozła mi z Polski tłusty twaróg. Ale była uczta! Przy angielskim BBQ ;)

Składniki na kruche ciasto:

·         250 g mąki

·         100 g cukru pudru

·         125 g masła

·         8 g cukru waniliowego

·         1 jajko

Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek

, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut.

Składniki na masę serową:

·         1 kg twarogu (półtłusty, tłusty)

·         8 jajek

·         100 g miękkiego masła

·         250 g cukru

·         3 łyżki cukru waniliowego

·         3 łyżki mąki ziemniaczanej

·         100 g rodzynek

·         ulubiony aromat

·         żółtko do posmarowania pasków, roztrzepane (uwaga: nie wyrzucać białka, będzie potrzebne do lukru!)

Twaróg zemleć. Masło, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami. Można dodać ulubiony aromat.

Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.

Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C.

Przygotować lukier:

·         sok z 1 cytryny

·         150 g cukru pudru

·         1 białko

Wycisnać sok z cytryny, dodać puder i białko, utrzeć. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty - można dodać gorącej wody).

Wystudzony sernik posmarować lukrem. Można też posmarować same paski - co jest bardziej pracochłonne, ale będą one lepiej widoczne.

Smacznego :)

Sernik krakowski

A tak wyglądał przed włożeniem do piekarnika:

Sernik krakowski

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin