SZARLOTKA I ZEBRA.doc

(24 KB) Pobierz
SZARLOTKA

SZARLOTKA

 

CIASTO:

 

½ kg mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki cukru

25 dkg margaryny

Cukier waniliowy

½ szklanki śmietany

3 żółtka

 

              Z podanych składników wyrobić szybko kruche ciasto i włożyć na godzinę do lodówki .

 

1 kg soczystych jabłek

Paczka biszkoptów

Białko z 3 jajek

1 szklanka cukru

4 łyżeczki wiórek kokosowych

Cynamon

 

              Jabłka utrzeć na tarce i usmażyć w rondelku , pod koniec smażenia dodać nieco cukru do smaku.

              Podzielić ciasto na 4 części .Trzema częściami ciasta wyłożyć dużą blaszkę ( ciasto musi być również na bokach blaszki , aby jabłka nie wypłynęły).

              Spód ciasta pokryć rozkruszonymi biszkoptami , wyłożyć na nie jabłka , posypać cynamonem .Na to położyć pianę zrobioną z 3 białek ,szklanki cukru i około 4 łyżeczek kokosu , przykryć utartą na tarce pozostałą częścią ciasta.

 

              Piec około 45 minut w 180 stopniach.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZEBRA

 

CIASTO :

 

5 jajek

1 ½ szklanki cukru

1 mały cukier waniliowy

 

Składniki ciasta ubić na sztywno.

 

Dodać :

              1 szklankę oleju

              1 szklankę wody

 

Dalej ubijać.

 

Dodać 2 ½ szklanki mąki i 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia , ubijać.

 

Ciasto podzielić na 2 części :

- do jednej części dodać 2 łyżeczki kakao

- do drugiej ½ szklanki mąki.

 

Kłaść na przemian od środka :

              - biała

              - brązowa

 

Piec około 45 min. W 180 stopniach

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin