SZARLOTKA BISZKOPTOWA.doc

(21 KB) Pobierz
SZARLOTKA BISZKOPTOWA

SZARLOTKA BISZKOPTOWA

 

 

 

 

 

Składniki:

2 szkl. mąki

2 szkl. cukru pudru

5 jaj

½ kostki margaryny

1 szkl. mleka

1 kg jabłek

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

 

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na cząstki. Obtoczyć w ¼ ilości mąki (nie zmieniać kolejności). Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości, dodać pianę z białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz roztopioną lecz ochłodzoną margaryną, dodać mleko i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jabłka i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni C przez ok.60 min.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin