DROŻDŻOWY PLACEK Z KRUSZONKĄ.doc

(26 KB) Pobierz
DROŻDŻOWY PLACEK Z KRUSZONKĄ

DROŻDŻOWY PLACEK Z KRUSZONKĄ ZE ŚLIWKAMI

 

Składniki:

½ szklanki mleka

100 g masła lub margaryny

500 g mąki

40 g drożdży

150 g cukru

Cukier waniliowy

3 żółtka

Sól

Tłuszcz do formy

Nadzienie i kruszonka:

750 g śliwek

80 g mąki

50 g masła

50 g cukru pudru

 

·         Masło roztopić na małym ogniu. Mąkę przesiać do miski. Drożdże włożyć do kubeczka, dodać 2 łyżki mleka i posypać łyżką cukru, odstawić na kilka minut. Gdy wyrosną, wlać je do mąki.

·         Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do mąki razem z resztą mleka, masłem i szczyptą soli. Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min.

·         Śliwki opłukać, osuszyć, poprzekrawać na połówki, usunąć pestki.

·         Ciasto rozwałkować i wyłożyć je na posmarowaną tłuszczem formę. Ułożyć na nim połówki śliwek. Odstawić ponownie na 20 min w ciepłe miejsce.

·         Masło na kruszonkę zagnieść z mąką i cukrem. Zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach i posypać śliwki. Piec 40-50 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin