KREMY DO TORTÓW
Krem kawowy:
5 żółtek,
15 dag cukru pudru,
3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
2 łyżki rumu
3 dag cukru waniliowego
Przygotować krem z 5 żółtek roztartych w cukrze pudrze i cukrze waniliowym. Ponownie naczynie wstawić do garnka z wrzątkiem i ubijać aż do zgęstnienia masy. Odstawić do wystudzenia. Utrzeć masło z kawą, dodać do ucieranych żółtek i wlewać po kropelce rum. Gotowy krem ochłodzić i nasmarować nim placki układając jeden na drugim.
Składniki
Przepis
5 jaj 5 łyżek cukru20 g żelatyny 30 g kawy
Żółtka z cukrem utrzeć do białości, kawę sparzyć taką ilością wody, ile wynosi objętość kawy. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Rozprowadzić przecedzona kawą, lekko połączyć z utartymi żółtkami. Dodać pianę z białek. Gdy zacznie tężeć rozłożyć do kompotierek, udekorować bitą śmietaną.
2 łyżka kawy rozpuszczalnej1łyżka kawy nie rozpuszczalnej 2 kostki masła 2 szkl.cukru - pudru
masło utrzeć z cukrem i dodać kawy rozpuszczalnejpotem cały czas miksującdodaj kawy normalnej nie rozpuszczalneji miksować ok.3min.
SKLADNIKI1 kostka masla miekkiego2 jajka4 lyzki cukru 1 cukier waniliowy
WYKONANIEMaslo utrzec na miekka mase,odstawic w garnku ubijac 2 bialka (mixerem )dodajac pomalu cukier i cukier waniliowy na sztywna piane (ubijajac podgrzewam na lekkiej rozgzanej placie,nie za mocno tak zeby bylo letnie)jak masa jest sztywna dodac 2 zoltka .Cala mase powoli dodawac do masla najlepiej maslo mieszac reka (chodzi o cieplosc reki i lepiej sie polaczy).Jest to pospolity krem waniliowy ale mozna krem na 2 czesci podzielic i do tej drugiej czesci dodac 1 lyzeczke kakao i 1 lyzeczke kawy mielonej prawdziwej. Ten krem wykozystuje na wszystke ciasta biszkoptowe
bis0n