Chunky Italian Vegetable Soup (włoska zupa warzywna) wartość punktowa: 0 (!)2 marchewki1 cebula2 laseczki selera naciowego200g rzepy bądź kalarepy1 ząbek czosnku2 puszki (po 400g) pomidorów1 łyżka przecieru pomidorowego900ml bulionu warzywnegołyżka suszonych ziół włoskichWarzywa pokroić na nieduże kawałki, włożyć do garnka, zalać bulionem, dodać pomidory w puszce, przecier pomidorowy i suszone zioła i gotować na wolnym ogniu ok 25-30min. Podawać ze świeżą bazylią (lub pietruszką). Smacznego!
Zupa z dyni piżmowej i czerwonej papryki z twarożkiem wartość punktowa:1 (z grzankami 2.5 pkt)Składniki:1 dynia piżmowa1 cebula1 czerwona papryka1.2 l bulionu warzywnego100g niskotłuszczowego twarożku150ml odtłuszczonego mlekałyżka szczypiorkuszczypta soli i pieprzy do smakuDynię obieramy ze skóry, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na nieduże kawałki. Przekładamy do garnka i dolewamy gorący bulion i zagotowujemy.Dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę i wszystko razem dusimy na małym ogniu ok 30 min aż dynia zmięknie.Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia, zawartość blendujemy dodając 100g niskotłuszcozwego twarożku, stawiamy znów na gaz dolewając 150ml odłuszczonego mleka, przyprawiamy pieprzem i wsypujemy pokrojony szczypiorek. Ja dodałam do zupy jeszcze 12,5g grzanek zeby była bardziej sycąca dlatego też zwiększyła się ilość punktów Musli z owocamiwartość punktowa: 440g płatków musli bez cukru1 owoc kiwi1 plaster świeżego mango150ml odtłuszczonego mleka120ml soku pomarańczowegoowoce kroimi na małe kawałki, wrzucamy do musli i zalewamy mlekiem i sokiem
Chicken Chasseur wartość punktowa: 2.5 (z piersią kurczaka)3.5 (z udkiem)600g piersi z kurczaka (lub 4 udka bez skóry)2 średnie cebule2 ząbki czosnku100g pieczarek1 średnia marchewpuszka pomidorów2 łyzki przecieru pomidorowego1 łyżka natki pietruszki1 kostka bulionu warzywnego rozpuszczona w 30ml wodyszczypta soli i pieprzuNa patelni(ja patelnię pryskam olejem o obniżonej kaloryczności w sprayu) podsmażamy kurczaka przez 3-4 min z każdej strony, aż się zrumieni. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek aż będą miękkie. Przekładamy do naczynia z kurczakiem, dodajemy pokrojone pieczarki, marchew, pomidory w puszcze i przecier pomidorowy.Na patelnię, na której smażył się kurczak i cebula wlewamy rozpuszczony bulion i doprowadzamy do wrzenia mieszając by to co pozostało z kurczaka i cebulki się oderwało i przeszło do płynu. Wlewamy do naczynia z przygotowaną potrawą, solimy i pieprzymy.Wkładamy naczynie do pieca, pieczemy pod przykryciem przez godzinę. Przed podaniem posypujemy natką pietrzuszki.Ja podawałam z ugotowanym ryżem (100g ugotowanego ryżu = 2 punkty)Życzę smacznego!
Creamy Mushrooms on Toastwartość punktowa: 4 200g pieczarek7 łyżek bulionu40g niskotłuszczowego twarożku2 pełnoziarniste tostyPokrojone pieczarki dusimy w bulionie ok 4-5 min aż wywar prawie całkowicie odparuje. Dodajemy twarożek, mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę. Nakładamy na dwa tosty i posypujemy odrobiną szczypiorku.
Spaghetti Bolognese wartość punktowa: 7 400g bardzo chudej wołowiny1 duża cebula (drobno pokrojona)2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)2 laseczki selera naciowego (pokrojone)1 duża marchew (pokrojona)200g pieczarek (drobno pokrojonych)puszka 400g pomidorów2 łyżki suszonych włoskich ziół2 łyżki przecieru pomidorowego150ml wołowego lub warzywngo bulionuPodsmażamy wołowinę aż zbrązowieje, dodajemy cebulę, czosnek, seler naciowy oraz marchewkę i gotujemy razem ok 4-5 minut. Dodajemy puszkę pomidorów, pieczarki, suszone zioła, kocentrat pomidorowy orz 150ml bulionu i to wszystko razem dusimy przez 25 minut pod częściowo odkrytą pokrywką (by nadmiar płynu odparował)W międzyczasie gotujemy 250g makaronu spaghetti.Porcja ugotowanego makaronu na 1 osobę to 150g (to jest średnia porcja warta 2 punkty, duża to 225g - 3 punkty) przy czym wartość punktowa podana na poczatku zawiera już dodany makaron Smacznego!
Pitta Pizza wartość punktowa - 4.5dla jednej osoby1 chlebek pitta z pełnej mąki (2.5p)1 łyzka stołowa dipu salsa (0p) - można zmieszać passatę z przecierem pomidorowym25g wędliny z piersi indyka (0.5p) (pokrojonej na małe kawałki)35g sera mozzarella light (1.5p)na chlebie pitta rozsmarowujemy dip/sos pomidorowy, na to układamy wędlinę i na wierzchu ser mozzarella podzielony na cząstki. Całość delikatnie spryskuję olejem w sprayu light i posypuję oregano. Zapiekam do momentu aż ser się roztopi. MNIAM!aaach, zapomniałam dodać że na pizze można jeszcze położyć paprykę, pieczarki czy inne warzywa bez dodatkowych punktów
Sałatka owocowawartość punktowa (jednej porcji) - 2dla 2 osóbja zrobiłam z następujących owoców:1 średni banan (100g) (1.5p)70g owocu papayi (0.5)100g ciemnych winogron (1p)1 kiwi (0.5p)2 śliwki (0.5p)1 plaster ananasa (0.5p)1 łyżeczka miodusok z limetki
Nesjana