Pozyskiwanie, obróbka i konserwowanie ubocznych artykułów uboju.pdf

(4242 KB) Pobierz
MINISTERSTWO EDUKACJI
NARODOWEJ
Maria Dzielska
Pozyskiwanie,
obróbka
i
konserwowanie
ubocznych
artykułów uboju 741[03].Z3.01
Poradnik dla ucznia
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy
Radom 2007
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
782876556.010.png 782876556.011.png 782876556.012.png 782876556.013.png 782876556.001.png
Recenzenci:
dr Małgorzata ElŜbieta Kuśmierczyk
mgr Bogusława Gajdamowicz
Opracowanie redakcyjne:
mgr inŜ. Jadwiga Morawiec
Konsultacja:
mgr inŜ. Barbara Kapruziak
Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej 741[03].Z3.01
Pozyskiwanie,
obróbka
i
konserwowanie
ubocznych
artykułów
uboju,
zawartego
w modułowym programie nauczania dla zawodu rzeźnik – wędliniarz.
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
1
782876556.002.png
SPIS TREŚCI
1.
Wprowadzenie
3
5
2.
Wymagania wstępne
3.
Cele kształcenia
6
4.
Materiał nauczania
7
4.1. Pozyskiwanie, obróbka i konserwowanie jadalnych ubocznych artykułów
uboju
7
4.1.1. Materiał nauczania
7
4.1.2. Pytania sprawdzające
21
4.1.3. Ćwiczenia
21
4.1.4. Sprawdzian postępów
23
4.2. Pozyskiwanie, obróbka i konserwowanie niejadalnych ubocznych artykułów
uboju
24
4.2.1. Materiał nauczania
24
4.2.2. Pytania sprawdzające
33
4.2.3. Ćwiczenia
34
4.2.4. Sprawdzian postępów
36
4.3. Pomieszczenia, wyposaŜenie i bhp w oddziałach ubocznych artykułów
uboju
37
4.3.1. Materiał nauczania
37
4.3.2. Pytania sprawdzające
42
4.3.3. Ćwiczenia
42
4.3.4. Sprawdzian postępów
45
5.
Sprawdzian osiągnięć
46
51
6.
Literatura
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
2
782876556.003.png
1. WPROWADZENIE
Poradnik będzie Ci pomocny w przyswajaniu wiedzy i ukształtowaniu umiejętności
z zakresu pozyskiwania, obróbki i konserwowania ubocznych artykułów uboju.
Jednostka modułowa pozyskiwanie, obróbka i konserwowanie ubocznych artykułów
uboju została podzielona na tematy:
-
Pozyskiwanie, obróbka i konserwowanie jadalnych ubocznych artykułów uboju.
-
Pozyskiwanie, obróbka i konserwowanie niejadalnych ubocznych artykułów uboju.
-
Pomieszczenia, wyposaŜenie i bhp w oddziałach ubocznych artykułów uboju.
W poradniku zamieszczono:
1) wymagania wstępne, czyli wykaz niezbędnych umiejętności i wiedzy, które powinieneś
mieć opanowane, aby przystąpić do realizacji tej jednostki,
2) szczegółowe cele kształcenia tej jednostki,
3) materiał nauczania dla kaŜdego tematu oddzielnie, który umoŜliwi Tobie samodzielne
przygotowanie się do wykonania ćwiczeń i zaliczenia sprawdzianów.
Obok materiału kształcenia znajdziesz tu:
a) pytania sprawdzające wiedzę i umiejętności potrzebną do wykonania ćwiczeń,
b) ćwiczenia, kształtujące Twoją wiedzę i umiejętności praktyczne z wyposaŜeniem
stanowiska potrzebnego do wykonania ćwiczeń,
c) sprawdzian postępów, czyli opanowanie wiedzy i umiejętności z tego tematu.
4) przykładowy zestaw zadań testowych sprawdzających Twoje opanowanie wiedzy
i umiejętności z zakresu całej jednostki modułowej. Zaliczenie tego testu jest dowodem
opanowania umiejętności określonych w tej jednostce.
JeŜeli masz trudności ze zrozumieniem tematu lub ćwiczeń, to poproś osobę prowadzącą
zajęcia nauczyciela lub instruktora o wyjaśnienia i sprawdzenie, czy dobrze wykonujesz dane
czynności z ćwiczenia.
Bezpieczeństwo i higiena pracy
W czasie pobytu w pracowni technologicznej lub na warsztatach szkolnych musisz
przestrzegać regulaminów, przepisów bhp oraz instrukcji przeciwpoŜarowej, wynikających
z rodzaju wykonywanych prac.
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
3
782876556.004.png
Moduł 741[03].Z3
Uboczne artykuły uboju
741[03].Z3.02
Produkcja mączek paszowych
i utylizacja odpadów
741[03].Z3.01
Pozyskiwanie, obróbka i konserwowanie
ubocznych artykułów uboju
Schemat układu jednostek modułowych
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
4
782876556.005.png 782876556.006.png 782876556.007.png 782876556.008.png 782876556.009.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin