Praca pochodzi z serwisu www.e-sciagi.pl
WYBÓR SUROWCA
Firma ‘AGROPEX’ jest przedsiębiorstwem przetwórstwa owocowo-warzywnego, w związku z tym, kluczowym surowcem w jej produkcji są oczywiście owoce. Dlatego też, spośród listy surowców zawartej w projekcie pierwszym, wybieram właśnie tę pozycję, a konkretnie -pomarańcze.
DOSTAWCY
1. ‘DARPOL’ D1
2. ‘FORTECH’ D2
3. ‘VACUMBER’ D3
4. ‘XYMOFRUT’ D4
5. ‘ZIBI’ D5
KLASYFIKACJA KRYTERIÓW OCENY DOSTAWCÓW
1. cena S1
2. jakość surowca S2
3. terminowość dostaw S3
4. warunki płatności S4
5. upusty cenowe S5
6. warunki reklamacji i zwrotów S6
7. podejście do wymagań klienta S7
8. transport S8
9. opakowanie S9
UZASADNIENIE PRZYJĘTEJ KLASYFIKACJI KRYTERIÓW
Firma ‘AGROPEX’ chcąc utrzymać mocną pozycję na rynku przetwórczym oraz dążąc do rozwoju, wzbogacenia swego asortymentu i pozyskiwania nowych rynków zbytu, jest zobligowana do przestrzegania twardych zasad rynkowych, stosowania przemyślanych strategii oraz procesów logistycznych.
Dlatego też, skupia ona ogromną uwagę na kryterium cenowym, jako że jest to jej główna ‘karta przetargowa’ w dążeniu do konkurencyjności, a co za tym idzie, osiągnięciu zamierzonych celów. Oczywiście zależy jej na tym, aby cena surowca była możliwie jak najniższa, co wynika z tego iż, jest ona głównym czynnikiem kosztotwórczym wytwarzanych produktów. Podobną wagą cechuje się kryterium jakościowe, które również ma ogromny wpływ na atrakcyjność towarów i gwarantuje jego zbywalność. Należy zaznaczyć, że ‘AGROPEX’ wytwarza produkty jedynie z surowców najwyższej jakości, które za każdym razem są badane w laboratoriach ‘AGROPEX-u’. ‘AGROPEX’ jest zarządzany zgodnie z nowoczesnymi zasadami tej dziedziny tzn. wg opcji Just In Time. Dlatego, bardzo istotna dla firmy jest terminowość dostaw. Wyżej wymienione kryteria odgrywają w przedsiębiorstwie rolę przewodnią i stanowią rdzeń działań logistyczno-zarządczych. Duże znaczenie przypisuje się warunkom reklamacji i zwrotów oraz podejściu do wymagań klienta, itp. Nie mają one jednak, tak kluczowego znaczenia. Transport i opakowanie zostały sklasyfikowane jako ostatnie, ze względu na fakt, że przedsiębiorstwo to posiada własne środki transportu, natomiast samo opakowanie nie odgrywa zbyt istotnej roli w dostawie owoców dla przedsiębiorstwa.
ZAKRES DOPUSZCZALNYCH ZNACZEŃ (WYNIKÓW) KRYTERIÓW OCENY ORAZ ZASADY PRZYPORZĄDKOWANIA TYM ZNACZENIOM PUNKTÓW
1.CENA
Poziom cen mierzony będzie w skali porównawczej. Skala ta określa ranking dostawców w zależności od wysokości ceny na dany towar.
Poziom
I
II
III
IV
V
Liczba punktów
10
7
5
2
1
2.JAKOŚĆ SUROWCA
Jakość surowca mierzona będzie procentem braków przypadających na 1 tonę owoców.
Procent braków
0%-2%
3%-5%
6%-10%
8
4
3.TERMINOWOŚĆ DOSTAW
Dotrzymywanie terminów mierzone będzie miesięczną liczbą dni opóźnienia w realizacji jednego zamówienia.
Ilość dni
0-2
3-4
5-7
8-10
W przypadku dłuższych terminów niedotrzymania zobowiązania, umowa z dostawcą zostaje zerwana.
4.WARUNKI PŁATNOŚCI
Kryterium to rozpatrywane będzie ze względu na dwa elementy:
· kredytowanie dostaw
· opcja rozrachunku bezgotówkowego
Element
TAK
NIE
Kredytowanie dostaw
5 pkt.
0 pkt.
Bezgotówkowe rozliczenia
5.UPUSTY CENOWE
Mierzone będą procentem rabatu uzyskiwanego u dostawcy przy zamówieniu
na kwotę 10 000 PLN.
Procent
0%-1%
2%-3%
4%-5%
6%-7%
8%-10%
0
6
stary_hipis