Glukagon.pdf
(
239 KB
)
Pobierz
Stężenie glukozy we krwi człowieka po okresie nocnego spoczynku wynosi
przeciętnie 80 mg/100 ml. W ciągu dnia stężenie to waha się w granicach od 80
mg/100 ml przed posiłkiem do około
120 mg/100 ml po posiłku. Jak to się dzieje, że mimo dużych zmian w dopływie i
wykorzystaniu glukozy jej zawartość we krwi utrzymuje się na stosunkowo stałym
poziomie?
Zawartość glukozy we krwi jest regulowana przede wszystkim przez wątrobę, która
może pobierać lub uwalniać znaczne ilości glukozy w odpowiedzi na sygnały
hormonów, a także w odpowiedzi bezpośrednio na stężenie glukozy. Kluczowymi
hormonami są
insulina
i glukagon.
Duże stężenie glukozy we krwi zmniejsza wydzielanie glukagonu przez trzustkę, a
zwiększa sekrecję insuliny. Spadek stężenia glukozy we krwi następuje kilka
godzin po spożyciu posiłku, co powoduje zmniejszenie wydzielania insuliny i
wzrost sekrecji glukagonu. Dzięki temu wolna glukoza jest w dużych ilościach
uwalniana z wątroby do krwi.
Do utrzymania stałego stężenia glukozy we krwi przyczynia się też zmniejszone
wykorzystanie glukozy przez mięśnie i tkankę tłuszczową wynikające stąd, że małe
stężenie insuliny utrudnia wchodzenie glukozy do tych tkanek. Jeśli stężenie
glukozy we krwi maleje, to zarówno mięśnie, jak i wątroba wykorzystują jako
substrat energetyczny kwasy tłuszczowe. Stężenie glukozy we krwi utrzymuje się
więc powyżej 80 mg/100 ml głównie dzięki trzem czynnikom: mobilizacji
glikogenu i uwalnianiu glukozy przez wątrobę, uwalnianiu kwasów tłuszczowych
przez tkankę tłuszczową oraz wykorzystaniu przez mięśnie i wątrobę kwasów
tłuszczowych jako substratu energetycznego zamiast glukozy.
To tyle w ramach wstępu. O
insulinie
już było, to teraz coś więcej o glukagonie.:)
Glukagon to liniowy polipeptyd zawierający 29 reszt aminokwasowych. Należy do
rodziny polipeptydów sekretynowych. Jest produkowany w trzustce. Najpierw
występuje w postaci proglukagonu (białko złożone ze 124 reszt aminokwasów), a
następnie ulega zamianie na właściwy hormon.
W porównaniu z insuliną ma przeciwne działanie fizjologiczne, ponieważ zwiększa
stężenie glukozy we krwi poprzez stymulowanie rozkładu glikogenu znajdującego
się w wątrobie. Zdolność zwiększania stężenia glukozy we krwi nazywa się
aktywnością hiperglikemizującą. Glukagon ponadto wpływa na pracę serca,
zwiększając częstotliwość jego skurczów, ma także właściwości lipolityczne, czyli
przyśpiesza uwalnianie kwasów tłuszczowych i ich utlenianie. Znalazł
zastosowanie w medycynie jako lek w przypadku hipoglikemii, wywołanej głównie
zawyżoną dawką insuliny, prowadzącej do tzw. wstrząsu insulinowego. W lekkim
stanie wystarczy przyjąć doustnie tabletki zawierające glukagon, a w ciężkich
przypadkach należy stosować iniekcję podskórną.
Glukagon stosuje się również w leczeniu przewlekłej niewydolności krążenia.
Podawany jest także przed badaniami radiograficznymi i endoskopowymi
przewodu pokarmowego. Struktura pierwszorzędowa glukagonu zastała
rozpoznana w 1956 roku, a jego pierwszą syntezę wykonano dopiero w roku 1968.
Sekwencja aminokwasów tworzących cząsteczkę glukagonu okazała się trudna do
syntezy, głównie z powodu dużej liczby hydroksyaminokwasów i aminokwasów
zasadowych.
A Kołodziejczyk
Naturalne związki organiczne
Berg Jeremy M., Tymoczko John L., Stryer Lubert -
Biochemia
http://www.hormonalny.pl/glukagon.htm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Glukagon
http://chemicznyswiat.blogspot.com/
Plik z chomika:
kabayashi1
Inne pliki z tego folderu:
Chemia analityczna.pdf
(152 KB)
Nitroceluloza.pdf
(282 KB)
Glukagon.pdf
(239 KB)
insulina.pdf
(254 KB)
materialy wybuchowe.pdf
(633 KB)
Inne foldery tego chomika:
Artykuły
Biochemia
Doświadczenia
Filmy
Polimery
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin