Ciasteczka owsiane.doc

(20 KB) Pobierz

CIASTECZKA OWSIANE

 

Składniki:

- 2 szklanki płatków owsianych górskich,

- 1,5 szklanki cukru,

- 2 łyżki kakao,

- 4 łyżki masła,

- 5 łyżek wody,

- 1 aromat waniliowy, migdałowy lub rumowy albo jedna mała torebka cukru waniliowego.

 

Jak przyrządzić?

Wszystkie składniki umieścić w garnku i zagotować stale mieszając. Dobrze wymieszaną, plastyczną masę układać łyżką na pergaminie formując płaskie ciasteczka. Pozostawić do zastygnięcia (niekoniecznie w lodówce).

 

Potrzebne przybory:

Garnek, łyżka (mogą być dwie, bo często masa przykleja się do nich), pergamin, talerze lub półmiski na ciastka.

 

             

Uwagi:

Jeśli w garnku masa jest zbyt sucha można dodać więcej masła.

 

Pergamin można posmarować masłem. Wtedy ciasteczka na pewno się nie przykleją.

 

Nie stawiać garnka na dużym ogniu!              

 

Czas przygotowania:

Robienie tych ciasteczek nie polega wzasadzie na gotowaniu, lecz na wytworzeniu się plastycznej masy. Gdy osiągniemy ten rezultat, zdejmujemy garnek z ognia.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin