Tort śmietanowy z owocami
Składniki:
4 jajka1 kostka Kasi1cytryna1 szkl cukru1 cukier waniliowy20 dag mąki pszennej4 łyżki mąki ziemniaczanej1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia1,5 tabliczki czekolady deserowej2 łyżki Kasi1 l śmietany kremówki3 bite śmietany w proszku "Śnieżki"1 galaretka cytrynowaowoce, np truskawki
Wykonanie:
Cytrynę sparzyć, osuszyć i otrzeć skórkę.Kasię ucieramy na puszystą masę. Ciągle ucierając dodać cukier i cukier waniliowy, po jednym jajku oraz skórkę cytrynową. Obie mąki wymieszać z proszkiem, przesiać do masy, wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą porcję kolejno rozsmarować w wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piec w temp. 175st 10 min. Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej, dodać margarynę. Masą czekoladową posmarować 3 krążki ciasta.Śmietanę ubić razem ze Śnieżkami, na koniec dodać tężejącą galaretkę cytrynową.Krążki posmarować śmietaną, posypać pokrojonymi owcami, poukładać jeden krążek na drugim, na wierzchu ma być krążek bez czekolady. Boki i wierzch tortu smarujemy resztą bitej śmietany. Boki obsypujemy startą czekoladą, wierzch tortu dekorujemy owocami .Tort należy przygotować dzień wcześniej.
B3371