Przygotowanie: 30 min.Gotowanie: 25 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • 3 średnie bakłażany • średnia cukinia • 4 pomidory • 2 cebule • 2 i pół łyżeczki ziół prowansalskich • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • ćwierć szklanki oleju Przygotowanie: Bakłażany umyć, osuszyć i pokroić w półplastry o grubości około centymetra.Posolić i odstawić na około 30 minut. Osączyć i wytrzeć do sucha.Pomidory, cukinię i cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę.Na patelni rozgrzać olej, włożyć bakłażany i zrumienić z obu stron. Dodać pomidory, cebulę i cukinię, przykryć i dusić. Pod koniec duszenia danie przyprawić ziołami i posypać natką.Można podawać na ciepło lub zimno.
bassma