Zapiekane bakłażany.doc

(38 KB) Pobierz
Zapiekane bakłażany

Zapiekane bakłażany

Zapiekane bakłażany

Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
trudność: Proste

Składniki dla 4 osób:
  2 bakłażany
  50 dag pomidorów
  2 łyżki oliwy
  6 posiekanych liści bazylii
  5 łyżek startego parmezanu
  30 dag mozzarelli
  sól, pieprz

Przygotowanie:

Każdy bakłażan pokroić wzdłuż na 6 plastrów. Z plastrów zewnętrznych obrać skórkę. Bakłażany posolić, odstawić na 30 minut, opłukać i wytrzeć. Posmarować oliwą z obu stron, ułożyć na pergaminie i przenieść na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec po 8 minut z każdej strony.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki, usunąć nasiona. Miąższ pokroić grubo, dodać bazylię, sól i pieprz.

Na blasze położyc 4 największe plastry bakłażana. Na każdym ułożyć warstwę pomidorów, mozzarelli pokrojonej w cienkie plastry, parmezanu, znowu bakłażan, pomidor itd. Na wierzchu powinien być parmezan.

Wstawić na 10-15 minut do gorącego piekarnika, aż mozzarella się rozpuści i przypiecze,

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin