Przygotowanie: 10 min.Gotowanie: 30 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • łyżeczka masła • 15 dag brokułów • mały kalafior • 2 marchewki • zielona cukinia • żółta cukinia • pęczek natki pietruszki • 3 łyżki tartej bułki • sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.Blachę wysmarować masłem.Brokuły i kalafior podzielić na różyczki. Marchewki obrać, cukinie opłukać i pokroić w plastry.W garnku zagotować pół litra osolonej wody. Na wrzątek wrzucić brokuły, kalafior i marchewkę, gotować na małym ogniu przez 5 minut.Po minucie dodać cukinie.Warzywa osaczyć i ułożyć na przygotowanej blasze. Przyprawić. Natkę opłukać i posiekać, wymieszać z tartą bułką i posypać nią warzywa. Na wierzchu rozłożyć płatki masła.Warzywa piec 30 minut przewracając co jakiś czas.
bassma