Przygotowanie: 10 min.Gotowanie: 50 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • 25 dag pęczaku • 20 dag brokułów • 20 dag kalafiora • cebula • marchew • ostra papryczka chili • 10 dag łuskanych orzechów włoskich • 3 łyżki oleju • sos sojowy • łyżeczka vegety • sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę opłukać, cebulę zeszklić. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę, wsypać kaszę i smażyć 2-3 minuty. Wlać litr wrzątku, dodać vegetę i gotować około 30 minut, aż kasza będzie miękka.Różyczki kalafiora i brokułów blanszować 3 minuty w osolonym wrzątku. Osączyć.Marchew zetrzeć na tarce. Chili oczyścić z pestek, pokroić w cienkie paseczki.Do gotującej się kaszy dodać warzywa i gotować 10 minut. Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem.Potrawę posypać orzechami, uprażonymi na suchej patelni.
bassma