Świąteczny suflet z marchewkiPodaje przepis na suflet z marchewki, ktory jadlam na zabawie przedswiatecznej w pracy. Wszyscy brali przepis i mimo ze bylo innego jedzenia w brud, ten suflet byl najbardziej atrakcyny i go zabraklo.przepis jest na 12 osobSkladniki:1.5 kg marchwi, obskrobanej, ugotowanej5 jajek2/3 filizanka granulowanego cukru4 lyzki maki2 lyzeczki proszku do pieczenia2 lyzeczki olejku waniliowego1 filizanka rozpuszczonego maslaszczypta nutmegszczypta cynamonuDo posypania:1/2 filizanki zkruszonych krakersow (corn flakes tez moga byc)6 lyzek brazowego cukru4 lyzki zmiekczonego maslaPrzygotowanie:Zemlec marchewke na puree z jajkami. Zmieszac to puree ze wszystkimi suchymi skladnikami, wanilia, maslem i przyprawami.Osobno smieszac skladniki do posypania sufletu.Wlac mixture marchewkowo na natluszczona blaszke i posypac krakersami zmieszanymi z brazowym cukrem.Piec w nagrzanym piekarniku przez godzine w temp. 360oF.
avi21