Pieczona fasolaPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 12,5 godz.500 g fasoli Jas,180 ml oleju,1 srednia cebula,3 zabki czosnku,3 pomidory,1 peczek zielonej pietruszki,1 lyzka masla,sol, pieprz.1. Fasole namoczyc na noc w cieplej wodzie. Zmienic wode, gotowac do miekkosci.Odlac wode, fasole osuszyc trzymajac garnek przez chwile na ogniu.2. Cebule pokroic w talarki, pomidory w cienkie plasterki, czosnek wzdluz nacienkie platki, zielona pietruszke posiekac drobno.3. W rondlu rozgrzac olej, wrzucic cebule, czosnek, pomidory i zielona pietruszke. Oprosyc sola i pieprzem. Wymieszac. Zagotowac.4. Naczynie zaroodporne wysmarowac maslem, przelozyc do niego fasole i zalacsosem. Wstawic do srednio nagrzanego piekarnika i zapiekac 30 min. Podawacna cieplo.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 68.
avi21