1. WITAMINA E (tokoferol) - nazywana witaminą młodości- wychwytuje wolne rodniki (antyoksydant)- reguluje gospodarkę wodną skóry i naskórka- reguluje funkcjonowanie gruczołów rozrodczych- przyspiesza wzrost włosów, paznokci- nadaje włosom połysk- przyspiesza gojenie ran- zmniejsza stany zapalneNIEDOBÓR- przyspieszony proces starzenia się skóry- suchość skóry- niepłodnośćNADMIAR:- toksyczne uszkodzenia wątrobyŹRÓDŁA WITAMINY E:- oleje roślinne z owsa, ogórecznika lekarskiego, z pestek winogron z wiesiołka- orzechy, migdały, awokadoWitamina E znajduje się w preparatach dla skóry dojrzałej, atopowej, suchej.2. WITAMINA D (kalcyferol)- uczestniczy w mineralizacji kości- reguluje proces regeneracji skóry, naskórka (wpływa na gojenie się ran)NIEDOBÓR- krzywicaNADMIAR:- powoduje kruchość kości, szkliwa zębowego- należy ją stosować zewnętrznie w odleżynach, w przewlekle gojących się ranachŹRÓDŁA WITAMINY D:- produkty pochodzenia mlecznego: jogurty, mleko, nabiał- tłuszcze pochodzenia zwierzęcego: tran, białko jaj, ser żółty- warzywa o kolorze ciemnozielonym: szpinak, brokuły, natka pietruszki, brukselka.3. WITAMINA K (filochinon)- uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi- zapobiega krwawieniom, zmniejsza krwawienie miesiączkowe- przyspiesza wchłanianiu się skórnych wylewów, siankom- zmniejsza zaczerwienienie skóry- poprawia koloryt skóryNIEDOBÓR:- nadmierne, przewlekłe krwawieniaNADMIAR:- tendencja do tworzenia się skrzepów- uszkodzenia wątrobyŹRÓDŁA:- kaszanka, krew, czarnina, wątróbka, mięso krwiste pół krwiste, żółtka jaj- pomidory, szpinak, ziemniaki4. WITAMINA F (NNKT)- wchodzi w skład płaszcza tłuszczowego skóry- ma działanie przeciwzapalne, przeciw alergiczne- wychwytuje wolne rodniki (oksydant)NIEDOBÓR:- suchość skóry, podatność na alergie, stany zapalne, przyspiesza starzenie się skóryNADMIAR:- niewydolność wątrobyŹRÓDŁA:- oleje roślinne z owsa, ogórecznika lekarskiego, olej lniany, z wiesiołka- masło SheNNKT w kosmetyce stosowane są w preparatach dla skóry suchej, atopowej, alergicznej, dojrzałej, tłustej.WITAMINY Z GRUPY B- witamina 1 (tiamina) witamina nastroju- witamina 2 (ryboflawina) - witamina 5 (kwas pantotenowy) - witamina 7 (biotyna) witamina H- witamina 9 (kwas foliowy)- witamina 12 (kobalamina)WITAMINY Z GRUPY B Kompleks witamin z grupy B wpływa bardzo korzystnie na kondycję komórek skóry, zwłaszcza suchej, zaatakowanej łupieżem, z zaburzeniami rogowacenia naskórka lub skóry łojotokowej.WITAMINA B 1 (nastroju)- bierze udział w syntezie lipidów- leczy dermatozy alergiczne połączone ze świądem, czyraki, stany zapalne, problemy łojotokowe.WITAMINA B 2 (ryboflawina)- preparaty do pielęgnacji jamy ustnej, preparaty do włosów- w przypadku pielęgnacji zmian łojotokowych witaminę Bâ‚‚ łączy się z B₆NIEDOBÓR- zapalenie skóry, błon śluzowych, pęknięcia warg, zajady, zmiany łojotokowe na czole, w uszach, szorstkość cery, zaczerwienione powiekiWITAMINA B 5 (kwas pantotenowy)NIEDOBÓR- zaburzenia w procesach rogowacenia naskórka, zaburzenia pigmentacji skóry- nawilża skórę, nadaje jej miękkość, dezynfekuje- działa przeciw zapalenie, kojąco, przyspiesza gojenie ran- nie wchłania się: dodawana do kosmetyków w preparatach do smarowaniaWITAMINA B 6 (pirydoksyna)NIEDOBÓR- łojotok ,zmęczenie, bolesność kończyn, depresje, odkładanie kamieni nerkowych, bezsenność- stosuje się w leczeniu łojotoku, trądziku młodzieńczego, zapalenia warg, języka, otyłości, tikom nerwowym- łagodzi objawy depresji, poprawia sen (przyspiesza wchłanianie magnezu)WITAMINA B 7 (biotyna witamina H)- jest składnikiem wielu enzymów- wpływa na metabolizm aminokwasów, białek, tłuszczy, węglowodanów- stosowana w kosmetykach do pielęgnacji włosów, suplementach wzmacniających włosy, paznokcie- odpowiada za wzrost paznokci, włosów- podaje się ja razem z witaminą A, E (nawilża skórę, działa przeciw zmarszczkom, rozjaśnia plamy pojawiające się z wiekiem)- działa ujędrniająco, napinająco na skórę- podawana regularne przy łysieniu typu męskiego (niezależnie od hormonów), hamuje łojotok, łupież- bierze udział w tworzeniu kreatynyNIEDOBÓR:- łojotokowe zapalenie skóry, suchość, łuszczenie się, przedwczesne siwienie, łamliwość paznokci, łamliwość wypadanie włosów, zmęczenieWITAMINA B 9 (kwas foliowy)- reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek- wpływa pozytywnie na układ nerwowy, mózg- ma pozytywny wzrost na wagę rozwój noworodka- zapewnia sprawne funkcjonowanie wątroby, żołądka, jelit- chroni przed nowotworami (rakiem szyjki macicy)ŹRÓDŁA:- drożdże, zboża, kiełki, otręby, żółtka jaj, mięso, mlekoWITAMINA PP (kwas nikotynowy)- odpowiedzialna za rozszerzanie naczyń krwionośnych- hamuje stany zapalne- reguluje gospodarkę wodną skóry, naskórkaNIEDOBÓR:- suchość skóry, skłonności do stanów zapalnych, przewlekle gojące się rany-ŹRÓDŁA WITAMINY PP:- drożdże, dzika róża (owoce, płatki), mięso, mleko, rybyWITAMINA C (kwas askorbinowy)- wychwytuje wolne rodniki (oksydant)- reguluje syntezę kolagenu- uszczelnia ściany naczyń krwionośnych- działa przeciwzapalnie, bakteriostatycznie- bierze udział w gojeniu się ran, oparzeń- jest rozpuszczalna w wodzie (ma większą zdolność do przenikania przez naskórek)- chroni przed nowotworami spowodowany promieniowaniem UV- niezbędna do prawidłowego rozwoju tkanki łącznej, kostne, zębiny- reguluje rogowacenie mieszkowe- działa wybielająco na skórę- stosowana w preparatach do cery naczyniowej, skóry palaczy, zmęczonejKOENZYM Q10- warunkuje życie komórek- wychwytuje wolne rodniki (antyoksydant)- działa efektywniej z witaminą E- pełni funkcję ochronną (zapobiega uszkodzeniom skóry (staje się ona mniej wrażliwa)- chroni skórę przed niedotlenieniem- pobudza metabolizm, regeneracjęPREPARATY Z KOENZYMEM Q10- wpływają na elastyczność, jędrność tkanek- spłycają zmarszczki- zwiększa zdolności regeneracyjne skóry- działa ujędrniająco ma mięsni twarzy, szyi, dekoltu- zwiększa poziom wilgotnościSKŁADNIKI MINERALNEDo składników mineralnych zalicza się wszystkie niezbędne organizmowi pierwiastki z wyjątkiem węgla, wodoru, azotu. Pierwiastki te dzielmy na:a) Makroelementy stanowią ważny składnik budowy kości, tkanek (ca, Mg, P, S) lub podstawowy składnik elektrolitów (Na, K)b) Mikroelementy (Fe, Cu, Mr, Zn, Si, S, Co, F) – pełnią w organizmie funkcje regulacyjne jako składniki enzymów, hormonów lub witamin ( wyjątek stanowi F który jest w niewielkich ilościach niezbędny do budowy zębów, kości).MAKROELEMENTYWAPŃ- wchodzi w skład materiału budulcowego kości zębów, - jest niezbędny w procesach krzepnięcia krwi, przepuszczalności błon śluzowych, komórkach, pobudliwości nerwów, kurczliwości mięsniŹRÓDŁA:- mleko, ser twarogowy, fasola, groch, buraki, natka pietruszki, szczypiorekDZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE: 900 mgPOTAS- kurczliwość mięsni,- wchodzi w skład pompy potasowo – siarkowejŹRÓDŁA:- rośliny strączkowe, orzechy, ziemniaki, banany, mięsoDZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE: 3500mgSÓD- reguluje gospodarkę wodną organizmu, poprawia strukturę skóryNIEDOBÓR- powoduje kurcze mięsni, utratę apetytu, zmęczenieŹRÓDŁA:- sól kuchenna, ryby solone, wędliny, wędzonki, konserwy mięsne, pieczywoDZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE: 575-625mg ( w zależności od wysiłku fizycznego)FOSFOR- kształtuje kości, zęby, chroni przed stresem, wpływa na pamięć, przeciwdziała zmęczeniuŹRÓDŁA: - fasola, groch, ser twarogowy, jaja, mięso, rybyDZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE: 700 mgMAGNEZ- reguluje system nerwowym, działa antydepresyjnie, wspomaga pobór wapnia- jest materiałem budulcowym mięsni, kości zębów- bierze udział w termoregulacji, w przemianie białek, tłuszczy, węglowodanówDZIAŁA:- przeciwzapalnie, przeciwbólowo, uspokajająco, antystresowo, przeciw arytmii, rozkurczowo, przeciwzakrzepowoŹRÓDŁA:- zielone warzywa, pietruszka, awokado, banany, czekolada, orzechy, mleko, mintaj, dorsz, jabłka ze skórkąSIARKA- walczy ze zniszczeniami skóry- zapobiega niektórym chorobom skóryŹRÓDŁA:- mięso, warzywa kapuściane, jajaDZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE: nie zostało ustaloneCHLORDZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE: 750 - 800 mg (w zależności od aktywności fizycznej)ŹRÓDŁA:- sól kuchenna, wędliny.MIKROELEMENTYMIEDŹ- walczy z wolnymi rodnikami- ma właściwości przeciwzapalne- stymuluje fibroblasty- reguluje przemianę materii- uczestniczy w produkcji krwinek czerwonych- wspomaga system nerwowy- bierze udział w produkcji melaninyŹRÓDŁA:- wątroba, groch, kasza gryczana, makarony, pieczarki, fasola, rybyDZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE: 2-25 mgJOD- działa antybakteryjnie- reguluje pracę tarczycy- reguluje przemianę materii- reguluje spalanie tłuszczuŹRÓDŁA"- sól kuchenna jodowana, rybyDZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE: 160mgMANGAM- antyoksydant,- stymuluje produkcje kolagenu- posiada właściwości antyalergiczneŹRÓDŁA:- orzechy, czarne jagody, fasola, groch, czekolada, herbata (napar)DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE: 2 - 25mgSELEN- antyoksydant- zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych- wpływa na płodność, potencje- musi być dostarczany z pożywieniemDZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE: 60 mg (k) 70 mg (m)ŹRÓDŁA: - nerki, ryby, kukurydza, orzechyCYNK- aktywuje rozmnażanie komórek- stymuluje pracę fibroblastów ŹRÓDŁA:- mięso, fasola, groch, kasza gryczana, orzechy, przetwory zbożoweDZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE: 16mg (k) 13mg (m)CHROM- bierze udział w przemianie węglowodanów- obniża stężenie złego cholesterolu- zwiększa stężenie dobrego cholesterolu- stosowanie chromu przy wysiłku fizycznym wpływa na spalanie tkanki tłuszczowejKOBALT- transportuje tlenŹRÓDŁA:- fasola, cebula, wątróbka, buraki, smalec, kapustaDZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE: 2mg na rokFLUOR- buduje szkliwo, - przeciwdziała próchnicy- zwiększa gęstość kości- jego nadmiar jest szkodliwyŹRÓDŁA:- ryby, soja, twarda woda, wątroba, herbataDZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE: 1,5-4mgŻELAZO- uczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek,- niezbędny magazynowania transportu tlenuŹRÓDŁA:- rośliny strączkowe, szczypior, pietruszka korzeń, mięso, kalafior, kapusta czerwona, produkty zbożoweDZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE: 18-19 mg (k) 15mg (m)
Gandzia1609