Jajka po bakonskuPorcja dla 4 osob.12 jajek,200 g ryzu,350 g pieczarek,2 cebule,2 zielone papryki,1 maly pomidor,120 g masla,300 ml kwasnej smietany,2 lyzki maki,1 peczek zielonej pietruszki,1 zabek czosnku,1 lyzka octu,1 lyzeczka papryki mielonej,sol, kminek.1. Ryz oplukac, zalac 500 ml wrzacej, osolonej wody, zamieszac, przykryc i gotowac na bardzo malym ogniu 17-20 min.2. Papryke i pomidor umyc. Grzyby oczyscic, umyc i pokroic na plasterki. Cebuleobrac i drobno posiekac. Czosnek rozgniesc a z papryki wyjac gniazda nasienne i pokroic w paski.3. Przygotowac sos grzybowy: cebule podsmazyc na masle, dodac 1 lyzeczke mielonej papryki, pokrojone grzyby, roztarty czosnek, posiekana pietruszke, sol,kminek. Gdy cala woda wyparuje z grzybow, dodac pokrojone papryki, pomidor,troche wody i gotowac pod przykryciem tak dlugo, az beda miekkie. Pod koniecdodac smietane wymieszana z maka i zagotowac.4. Zagotowac duza ilosc wody, dodac sol i 1 lyzke octu. Dokladnie umyte jajkawbijac do wrzacej wody i gotowac 3-4 min. Wyjac cedzakowa lyzka.5. Na goracym ryzu ulozyc jajka i polac sosem grzybowym.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 10.
fizjoterapeuta1