uczeńGrupa: Złoty użytkownikPostów: 1.496Dołączył: 21-December 05Nr użytkownika: 1.142
Przepis z J. Hamelmana "Bread"Zaczyn:150g maki pszennej bialej chlebowej188g wody 2 lyzki zakwasu (plynnego o temp. pokojowej...uzylam zytniego razowego)Skadniki wymieszalam, zakrylam szczelnie folia i zostawilam na 16 godzin ( Hamelman probonuje 12-16 godzinna fermentacje).Nastepnie dodalam:750g maki pszennej bialej chlebowej100g maki zytniej462g wody1 lyzke soliplus caly zaczyn minus 2 lyzki (ktore zostawiamy do zbudowania nowego zaczynu).Wszystkie skladniki poza sola wymieszalam w duzej misce. Calosc przykrylam folia i zostawilam na godzine fermentacji (autoliza). Nastepnie ciasto posypalam sola i ponownie wymieszalam, potem krotko zagniotlam (2-3 min). Zostawilam do wyrosniecia na 2 1/2 godz. W trakcie wyrastania, wyciagalam i zwijalam ciasto dwukrotnie co 50 min.Podzielilam na 2 czesci i uformowalam bochenki.Jeden z nich zostawilam w temp. pokojowej przez 2 godziny (mozna 2 1/2), a potem upieklam w 240C ( ok. 30-35 min).Drugi bochenek umiescilam w koszu do wyrastania i dodatkowo w zamknietej plastikowej torbie wsunelam do lodowki(4 C) na 12 godzin (mozna do 18 godzin).Chleb "Vermon Sourdough" ma doskonaly pszenno-zakwasowy smak i zdecydowana skorke. Wymaga odrobine zachodu, ale rekompensuje smakiem. Polecam amatorom "prawdziwego chleba"...
fizjoterapeuta1