Żywienie.doc

(27 KB) Pobierz

ŻYWIENIE

 

 

Breakfast – śniadanie

Lunch – lunch

Dinner – obiad

Supper – kolacja

 

Boiled eggs – gotowane jajka

Butter – masło

Orange juice – sok pomarańczowy

Cheese – ser

Dried fruit – suszone owoce

Jam – dżem

Mineral water – woda mineralna

Pasta – makaron

Low-fat margarine – margaryna nisko tłuszczowa

Red wine – czerwone wino

Scrambled eggs – jajecznica

Toast – grzanka

Salad – sałatka

Tuna – tuńczyk

Wholemeal bread – chleb pełnoziarnisty

 

Almonds – migdały

Beans – fasola

Beer – piwo

Dates – daktyle

Herbs – zioła

Meat – mięso

Mushrooms – grzyby

Peas – groszek

Raisins – rodzynki

Salmon – łosoś

Sardines – sardynki

Soup – zupa

Spinach – szpinak

Tomatoes – pomidory

Walnuts – orzech włoski

 

Frozen food – mrożone jedzenie

Tinned food – zapuszkowane jedzenie

Canned drinks – zapuszkowane picie

 

Bottle – butelka

Bowl – miseczka

Can – puszka

Cup – filiżanka

Jar – słoik

Piece – kawałek, kromka

Pot – garnek

Slice – plasterek

Tin – puszka

 

Birthday cake – tort urodzinowy

Soft drinks – bezalkoholowe picie

Whipped cream – bita śmietana

Main course – główne danie

White coffee – biała kawa

Fragrant tea – pachnąca herbata

Roast chicken – pieczony kurczak

Strawberry jam – dżem truskawkowy

 

Cooked – gotowanie

Sweet – słodkie

Ripe – dojrzałe

Mild – łagodne

Fresh – świeże

Tender – miękkie

Fat – grube

Sparkling – gazowane

Strong – silne

Raw – surowe

Salty – słone

Immature – niedojrzały

Spicy – ostry

Unfresh – nieświeże

Tough – twarde

Lean (mleko) – chude

Still – nie gazowane

Weak – słabe

 

Sour – kwaśne

Soft – delikatne, miękkie

Skimmed – odtłuszczone

Condensed – skondensowane

Dry – suche, wytrawne

Stale – spleśniałe

Alcohol-free – bezalkoholowe

Unsalted – niesłone

Melted – rozpuszczone

Organic – zdrowe

 

Kettle – czajnik

Whisk – trzepaczka

Baking tin – garnek do pieczenia

Soucepan - sosjerka

Scales – waga

Juicer – sokowirówka

 

ŻYWIENIE

 

 

Bake – piec

Chop – siekać

Cut – kroić

Fry – smażyć

Grate – zmielić

Peel – obierać

Roast – opiekać

Slice – kroić w plasterki

Spread – rozsmarować

Stir – mieszać

 

Bistro – ciastkarnia

Canteen – stołówka szkolna

Snack bar – bar z przekąskami

Takeaway – jedzenie na wynos

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin