Składniki :
10 kg młodych rydzów lub borowików średniej wielkości, 30 dkg soli,
10 - 15 dkg cukru, pół szklanki serwatki lub kwaśnego mleka.Wykonanie:
v Starannie umyte, zdrowe grzyby po odcięciu trzonów włożyć na 5 minut do wrzącej wody, po czym dokładnie osączyć na sicie i ostudzić. Następnie układać w dużym kamiennym garnku spodami do góry, przesypując solą i skrapiając mocnym roztworem cukru i serwatki.
v Po ułożeniu przykryć grzyby talerzem i mocno obciążyć słojem wypełnionym wodą.
v Gdy po pewnym czasie "osiądą", można dołożyć świeżych postępując jak wyżej.
v Przez parę dni przetrzymać grzyby w temperaturze pokojowej, po czym wynieść w chłodne miejsce. Należy dbać, aby stale były przykryte płynem.
v Jeżeli stwierdzamy jego niedobór w kiszonce, należy dodać zimnej solanki (na 1 litr wody 3 dkg soli).
Borowiki lub rydze, gąski czy maślaki, 1 szklanka % octu, 3 szklanki wody, kilkanaście ziaren pieprzu, kilka ziaren angielskiego ziela, listek laurowy, 1 cebula, 2 łyżki cukru, sól.Wykonanie:
v Oczyszczone starannie z piasku grzyby po odcięciu trzonów umyć, kilkakrotnie wypłukać, ułożyć w rondlu, dodać sól do smaku, cebulę pokrojoną na ćwiartki, podlać małą ilością wody i gotować 45 minut. Od chwili zwarzenia.
v W tym czasie przygotować zalewę octową. Miękkie grzyby osączyć na sicie, wyłożyć na miskę i zalać gorącą zalewą, pozostawiając do następnego dnia.
v Nazajutrz grzyby zagotować w zalewie, odstawić z ognia i po ostygnięciu złożyć do słojów, które należy zamknąć celofanem.
A-n-i-t-a