Grzyby.doc

(21 KB) Pobierz
GRZYBY KISZONE

Grzyby kiszone

Składniki :

10 kg młodych rydzów lub borowików średniej wielkości, 30 dkg soli,

10 - 15 dkg cukru, pół szklanki serwatki lub kwaśnego mleka.
Wykonanie:

v     Starannie umyte, zdrowe grzyby po odcięciu trzonów włożyć na 5 minut do wrzącej wody, po czym dokładnie osączyć na sicie i ostudzić. Następnie układać w dużym kamiennym garnku spodami do góry, przesypując solą i skrapiając mocnym roztworem cukru i serwatki.

v     Po ułożeniu przykryć grzyby talerzem i mocno obciążyć słojem wypełnionym wodą.

v     Gdy po pewnym czasie "osiądą", można dołożyć świeżych postępując jak wyżej.

v     Przez parę dni przetrzymać grzyby w temperaturze pokojowej, po czym wynieść
w chłodne miejsce. Należy dbać, aby stale były przykryte płynem.

v     Jeżeli stwierdzamy jego niedobór w kiszonce, należy dodać zimnej solanki (na 1 litr wody 3 dkg soli).
 

Grzyby marynowane

Składniki :

Borowiki lub rydze, gąski czy maślaki, 1 szklanka % octu, 3 szklanki wody, kilkanaście ziaren pieprzu, kilka ziaren angielskiego ziela, listek laurowy, 1 cebula, 2 łyżki cukru, sól.
Wykonanie:

v      Oczyszczone starannie z piasku grzyby po odcięciu trzonów umyć, kilkakrotnie wypłukać, ułożyć w rondlu, dodać sól do smaku, cebulę pokrojoną na ćwiartki, podlać małą ilością wody i gotować 45 minut. Od chwili zwarzenia.

v     W tym czasie przygotować zalewę octową. Miękkie grzyby osączyć na sicie, wyłożyć na miskę i zalać gorącą zalewą, pozostawiając do następnego dnia.

v     Nazajutrz grzyby zagotować w zalewie, odstawić z ognia i po ostygnięciu złożyć do słojów, które należy zamknąć celofanem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin