Marynaty z owoców
Przygotuj:
• 2 kg węgierek (koniecznie prawdziwych!) • pół litra octu • około pół kilograma cukru
• kilka goździków • cynamon (najlepiej nie mielony).
1. Przygotuj śliwki
Wybieraj śliwki, które jeszcze nie zdążyły całkiem dojrzeć. Powinny być twarde. Przygotuj garnek kamienny lub duży słój (może być głęboka waza lub miska porcelanowa) i garnek emaliowany. Starannie przebierz śliwki, porządnie umyj w misce, wypłucz w letniej bieżącej wodzie i osusz czystą ścierką lub papierowym ręcznikiem albo zostaw na nylonowym sitku, żeby wyschły. Osuszone nakłuj goździkiem (kilka goździków wbitych po główkę możesz zostawić w miąższu). Wsyp owoce do słoja lub kamionki.
2. Ugotuj marynatę, cztery razy zalewaj śliwki
Do emaliowanego garnka wlej około dwóch litrów wody (najlepiej mineralnej lub oligoceńskiej), zagotuj ją, potem wlej ocet, dodaj kawałek cynamonu, cukier i znów zagotuj. Tym gorącym płynem zalej śliwki. Naczynie przykryj papierową serwetką, bo zapach syropu i owoców zwabia muchy, osy i pszczoły. Odstaw naczynie na bok. Nazajutrz zlej zalewę ze śliwek do emaliowanego garnka, pogotuj ok. 3 min na małym ogniu (uważaj, żeby ci się nie wygotowała!) i znowu zalej śliwki. I tak przez trzy dni.Czwartego dnia starannie umyj i wyparz słoiki oraz zakrętki. Odcedź płyn ze słoja do garnka i zagotuj, a śliwki włóż łyżką stołową do przygotowanych słoiczków (najlepiej po
dżemie). Wrzącą marynatą zalej śliwki w słoikach po sam brzeg i natychmiast je zakręć. Zalewając owoce syropem, uważaj na krawędzie słoików: nie powinno być na nich ani śladu zalewy. Jeśli ci kapnie parę kropli, zanim zakręcisz twist, wytrzyj brzeg słoiczka czystą ściereczką zwilżoną wrzątkiem.
3. Odwróć słoiki
Szczelnie zakręcony słoik odwróć do góry dnem, żeby się odpowietrzył, i pozostaw do ostygnięcia.
• 2 kg twardych gruszek • 40 dag cukru • 3 szklanki 6-proc. Octu • łyżkę kwasku cytrynowego
• kilkanaście goździków • kawałek cynamonu (niektórzy zamiast cynamonu dodają wanilię).
1. Przygotuj gruszki
Gruszki na marynatę mają być niezupełnie dojrzałe, twarde i zdrowe. Może uda ci się wypatrzyć na targu bergamotki - niewielkie okrągłe gruszki trochę podobne do małych jabłek. Są najlepsze na marynatę, ale twarde gruszki innych odmian też będą odpowiednie.
Gruszki umyj, cieniutko obierz, wykrawając wszelkie ślady wgniecenia czy obicia. Wrzuć całe owoce do miski z wodą, w której rozpuść wcześniej łyżeczkę kwasku, dzięki czemu nie będą ciemniały.
Na ogól przepisy zalecają wykrawanie gniazd nasiennych z przepołowionych gruszek. My radzimy pozostawić nie tylko gniazda, ale też starannie przekrojony wzdłuż ogonek. Połówka gruszki z ogonkiem i pestkami bardzo atrakcyjnie wygląda na półmisku. Odsącz przekrojone owoce na sicie.
2. Gotuj gruszki w zalewie
Teraz zagotuj litr wody. Dodaj do niej ocet, cukier, kilkanaście goździków, cynamon (nie za dużo!) i jeszcze raz zagotuj. Do tego aromatycznego wrzątku delikatnie włóż połówki owoców. Mają pyrkać na malutkim ogniu, dopóki nie staną się całkiem szkliste. Wtedy zdejmij garnek z gazu, przykryj czystą ściereczką (osy!) i odstaw. Nazajutrz zlej zalewę do mniejszego garnka i zagotuj jeszcze raz.
3. Włóż owoce do słoików
Przygotowane słoiki twisty starannie umyj i wyparz. Wkładaj do nich połówki gruszek - delikatnie, żeby ich nie uszkodzić. Wrzącym syropem zalej gruszki ułożone w słoikach do samej krawędzi, od
razu zakręć i dalej postępuj z nimi identycznie jak ze śliwkami.
Na zakończenie rada. Jeśli wolisz owoce łagodniejsze w smaku, przygotuj syrop z mniejszą ilością octu, a większą cukru. Ostre marynaty są raczej zakąską do wódeczki, podczas gdy łagodniejsze podasz jako dodatek do mięs, serów i wędlin.
A-n-i-t-a