Rolada piegusek ll.pdf

(45 KB) Pobierz
37870403 UNPDF
Rolada piegusek
Składniki
Ciasto: po pół szklanki białek jaj, cukru, mąki i maku.
Krem: opakowanie budyniu waniliowego bez cukru, półtorej szklanki mleka, kostka
masła, pół szklanki cukru, cztery połówki brzoskwiń z puszki, pół szklanki śmietany
kremówki, łyżka cukru pudru
Sposób przyrządzania
Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Wsypać mąkę, a następnie mak.
Starannie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wyłożyć cienką warstwą na blaszkę
wyścieloną pergaminem i wysmarowaną masłem. Piec w temperaturze 180°C przez 15-
20 min, aż placek nabierze słomkowego koloru. Następnie przykryć ciasto wilgotną
ściereczką, odwrócić blachę do góry dnem, zdjąć ją i usunąć pergamin (można przedtem
spryskać go wodą z rozpylacza, wtedy łatwiej odejdzie). Zwinąć ciasto razem ze
ściereczką w roladę i pozostawić do wystygnięcia. Ugotować budyń w półtorej szklanki
mleka, dodać cukier i wystudzić. Masło utrzeć na puch i, mieszając, dodawać stopniowo
budyń. Następnie dwie połówki brzoskwiń pokroić w paseczki i włożyć do
przygotowanego kremu. Wystudzone ciasto ostrożnie rozwinąć, posmarować kremem
i ponownie zwinąć. Wierzch udekorować bitą śmietaną i pozostałymi połówkami
brzoskwiń. Wstawić na 2 godz. do lodówki. (100 g - 290 kcal).
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin