Makłowicz - przepisy.doc

(678 KB) Pobierz

Wędrówka 003 - Smak Słowacji

 

bryndzowe haluszki

Składniki:

- 1/2 kg mąki
- 1 jajko
- woda mineralna gazowana
- 10 dag wędzonej słoniny
- 1 kostka bryndzy


Plan działania:

- mąkę rozmieszać z jajkiem i wodą mineralną, której dodać tyle, aby powstało gęste ciasto
- przez rodzaj rondla, z dużymi (o średnicy ok. 1 cm) otworami w dnie, wlewać ciasto na wrzątek, cały czas mieszając.
- z wędzonej słoniny zrobić skwarki.
- ugotowane kluski wyjąć łyżką cedzakową, polać tłuszczem ze skwarkami.
- po wierzchu posypać pokruszoną bryndzą. posolić.

 

 

tort kasztanowy

Składniki:

- 0,5 kg ugotowanych kasztanów jadalnych
- 8 żółtek
- 25 dag cukru
- wanilia
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- piana z 8 białek


Plan działania:

- kasztany jadalne pozbawić twardej, grubej skóry. wrzucić na wrzątek, gotować ok. 10 minut
- trochę schłodzić i na ciepło dokładnie obrać z cienkiej skórki
- kasztany zemleć, zmieszać z cukrem, wanilią, żółtkami i zmielonymi migdałami
- potem bardzo delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek.
- ciasto podzielić na 2 części i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. przełożyć masą, np. orzechową.
- takie surowe ciasto (masa) kasztanowe może też być doskonałym nadzieniem np. do indyka.


 

 

Wędrówka 7 - Staropolskim smakiem - wigilijne potrawy

 

 

Żurek

Składniki:

- 1 - szklanka mąki pszennej razowej,
- 1 - szklanka mąki owsianej,
- 5 - ząbków czosnku,
- 5 - listków laurowych,
- sól,
- 3 l. - wody przegotowanej,
- kromka razowego chleba


Plan działania:

- Mąka pszenna i owsiana grubo zmielona ok. 10 łyżek wlać do garnka kamionkowego i zalać wodą letnią, przegotowaną, mieszając ją ( woda najlepiej źródlana ) po czym wrzucamy 5 listków laurowych i 5 ząbków czosnku i odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce

 



 

Barszcz

Składniki:

- 1 kg - obranych i pokrojonych w plastry buraków ćwikłowych,
- 3 l. - przegotowanej wody,
- 5 - ząbków czosnku
- liść laurowy,
- sól,
- kromka chleba razowego


Plan działania:

- Buraczki pokrojone w plasterki zalewamy do pełna przegotowaną letnia wodę, dorzucamy 5 ząbków czosnku i kilka listków laurowych, po czym dokładamy kromkę chleba razowego (przyśpiesza fermentację), przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce

 



 

Kutia

Składniki:

- 15 dag - zmielonej pszenicy,
- 20 dag - maku,
- 1 - laski wanilii,
- 10 dag - miodu,
- 20 dag bakalii - ew. cukier puder do smaku,
- 100 ml. - słodkiej śmietanki


Plan działania:

- miód gryczany wrzucamy do makutry, dolewamy trochę gorącej wody i mieszamy,
- następnie dodajemy mak ( który został sparzony wrzątkiem z mlekiem i dodaną wanilią, po czym został on przez maszynkę zmielony przez gęste sito tzw. pasztetowe 2 razy ) i mieszamy wszystko ze sobą, żeby się połączyła i dodajemy bakalie (orzechy, rodzynki, migdały pocięte w paski),
- dodajemy zmieloną pszenicę, która wcześniej była podgotowana,( trzeba z niej spłukać klej powstający w wyniku gotowania) i wszystko razem mieszamy,
- po czym dodajemy śmietankę i ok. 2 łyżeczki cukru pudru.
- wszystko wymieszać i odstawić na ok. 1 dzień do lodówki.

 



 

Pasztet z zająca

Składniki:

- Przodek z zająca wraz z podrobami,
- 25 dag - Podgardle wieprzowe - tłustej wieprzowiny,
- 50g - słoniny,
- 1 - cebula,
- pietruszka,
- marchewka,
- 2-3 - suszone grzybki,
- 1-2 - liście laurowe,
- 7-8 - ziarenek ziela angielskiego,
- 25 dag - wątróbki cielęcej,
- 1 - bułka,
- 4 jajka,
- 1 - kieliszek koniaku,
- gałka muszkatołowa,
- wędzona słonina do wyłożenia formy,
- sól, pieprz


Plan działania:

- do garnka z wodą ok. 1 l. wkładamy przodek i podroby z zająca, podgardle wieprzowe, cebule, marchewkę i pietruszkę, ziele angielskie kilka ziarenek, 3 liście laurowe i 2 suszone grzybki - wszystko razem gotujemy pod przykryciem ok. 1 i 1/2 godz. w połowie gotowania soląc.
- w między czasie wątróbkę cielęcą i słoninę nie wędzoną podlewamy wodą z wywaru i gotujemy razem ok. 10 min.
- bułkę podlewamy również odrobiną wywaru i moczymy ją.
- gdy wywar się zagotuje wszystkie składniki wyjmujemy z niego,
- dodajemy bułkę, wątróbkę i słoninę i mielimy pozostawiając wywar.
- po zmieleniu dodajemy wywar, który cały czas gotujemy aż straci ok. 1/3 objętości.
- do zmielonej masy dodajemy 4 jaja, imbir w proszku ok. 2 szczypty, kieliszek koniaku np. Napoleon,
- lub jakiekolwiek inne Brandy i wyrabiamy ręcznie całość na jednolitą masę.
- brytfannę ciężką - głęboką nacieramy wędzoną słoniną i następnie wykładamy cieniutkie plasterki na dno i wkładamy masę do brytfanny.
- masą dokładnie wypełniamy całą brytfannę i przyklepujemy by nie tworzyły zakalce.
- następnie cały pasztet przykrywamy i wkładamy do piekarnika na ok. 1 i 1/2 godz. w temp. 180°C.

 



 

Nadzienie do indyka

Składniki:

- 30 dag - wątróbki drobiowej najlepiej z indyka,
- 3 - bułki namoczone w mleku,
- 2 - całe jajka,
- garść rodzynek,
- 1 -pęczek pietruszki,
- 1 - łyżka masła,
- sól, pieprz


Plan działania:

- wątróbki drobiowe namoczone w mleku rozgniatamy nożem na papkę ( boczną powierzchnią noża ),
- dodajemy je do startej cebuli,
- następnie dokładamy namoczone rodzynki (aby zmiękły ) - odsączając je,
- dodajemy bułkę namoczoną w mleku po odciśnięciu i pół pęczka zielonej pietruszki drobno pokrojonej,
- 2 jajka i masło miękkie, lub we wiórkach, aby się lepiej rozprowadziło,
- wszystko rozrabiamy na jednolitą masę i wypełniamy środek indyka, wcześniej soląc i pieprząc.
-
- smacznego

 

 

Wędrówka 008 - Cesarski smak
przepisy spisał Zedd

 

SANDACZ Z CZOSNKIEM

Składniki:

- filety z sandacza (ze skóra),
- sól,
- sporo wycisnietego czosnku,
- sos Worcester,
- maka


Plan działania:

- filety przyprawiamy tylko z tej strony gdzie nie ma skóry!
- posypujemy rybe sola,
- nacieramy dosc obficie czosnkiem,
- skrapiamy sosem Worcester i panierujemy obsypujac maka (takze tylko z tej "bezskórnej" strony).
- opanierowana strona kladziemy na lekko rozgrzany tluszcz na patelni (lekko rozgrzany, aby ryba sie nam nie spalila).

 



 

>

OMLET CESARSKI

Składniki:

- 4 zóltka,
- 4 bialka,
- 4 lyzki cukru,
- ok. 3-4 lyzek maki,
- niecala szklanka mleka.


Plan działania:

- zóltka ucieramy z cukrem,
- do masy dodajemy make i rozcieramy ja równomiernie.
- nastepnie dodajemy mleko.
- z bialek robimy piane (taka, aby trzymala sie miski jak rosjanie kaliningradu, bardzo kurczowo :)).
- delikatnie dodajemy ja do masy, lekko mieszajac, aby ostatecznie masa byla pulachna i leciutka.
- smazymy omlet na masle - przed podaniem dzielimy lyzka na male kawalki.

 



 

>

KIELBASA Z ZIEMNIAKÓW

Składniki:

- starte (dosc grubo) ziemniaki,
- sól,
- majeranek,
- cebula,
- czosnek,
- jelito na kielbase.


Plan działania:

- do startych ziemniaków dodac sól i majeranek (utarty w reku).
- do tego posiekana i podsmazona cebule, oraz posiekany czosnek.
- mase nalozyc do jelita, ugotowac i podsmazyc.


 

 

Wędrówka 009 - Karnawał ze smakiem

 

Pita noworoczna cebulowo serowa

Składniki:

- 10 dag - płatków ciasta FILO,
- 1 kg - cebuli pokrojonej w kostkę zeszklonej na maśle,
- 0,5 kg - sera FETA,
- 1 - kostki masła rozmieszane z oliwą,
- 3 - jajka,
- 1/2 - szklanki oliwy,
- sól, pieprz biały
-
- Ciasto:
- Oliwa,
- mąka,
- woda


Plan działania:

- Farsz do cebuli zeszklonej cebuli dodajemy ser FETA pokrojony w kostkę, 3 jajka i pieprz biały - 2 łyżki,
- lekko solimy i wyrabiamy na jednolitą masą.
- Na blachę do pieczenia nalewamy oliwę z masłem w celu rozsmarowania jej
- i nakładamy płaty ciasta FILO 4 płaty każdy z nich smarujemy oliwą z masłem, tak by końce i boki wystawały poza blachę.
- Nakładamy połowę farszu równomiernie, następnie nakładamy 2 warstwy ciasta FILO,
- natłuszczając je oliwą z masłem,
- nakładamy resztę farszu,
- i przykrywamy je 4 płatkami ciasta, nasączając każde masłem z oliwą.
- Ciasto - części wystające poza brzeg blachy delikatnie zawijamy,
- nakładając na ciasto i oblewamy je warstwą ciasta rzadkiego - naleśnikowego,
- następnie wkładamy Pite do piekarnika gdzie pieczemy je przez ok. 50 min, w temp. 180°C.

 



 

>

Babeczki z kajmakiem i wisienką

Składniki:

- 1 - torebka cukru pudru,
- 210g - masła,
- 330 g - mąki pszennej,
- 3 - żółtka, lekko ubite widelcem
-
- Masa kajmakowa :
- 15 dag - mleka w proszku,
- 37 dag - cukru kryształ,
- 3/4 - laski wanilii,
- 2 - łyżki masła,
- woda


Plan działania:

- Mąkę z rozrobić nożem na kruche ciasto z masłem, cukrem pudrem i olejkiem waniliowym, odrobiną soli i z 3 żółtkami i wyrobić je ręcznie.
- Ciasto nakładamy do foremek tak by w środku pozostał otworek na masę.
- Następnie wkładamy małe foremki na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 15 min w temp. 180°C.
- Po wyjęciu nakładamy w otworki masę kajmakową i dodajemy na wierzchu wisienkę z konfitur.
-
- Masa kajmakowa :
- Cukier mieszamy z mlekiem w proszku i laską wanilii wyciętą w pół wzdłuż i trochę wody mieszamy ze sobą i gotujemy dopóki nie zawrze stale mieszając.
- Po zagotowaniu dodajemy trochę masła i mieszamy ze sobą.
- Upieczone babeczki wyjmujemy z foremek i nalewamy w nie masę kajmanową dodając na wierzch wiśnię.

 



 

>

Chilli Con Carne

Składniki:

- 1 - duża cebula pokrojona w kostkę,
- 2 - ząbki czosnku,
- 0,5 kg - zmielonej wołowiny,
- 1 - puszka czerwonej fasoli,
- 1 -.puszka posiekanych pomidorów w zalewie,
- 1 - łyżka przyprawy chilli w proszku ew.
- 1 - łyżeczka zmielonego kminku,
- kilka kropel sosu tabasco,
- sól, pieprz


Plan działania:

- Na patelni z rozgrzanym olejem dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, którą należy zeszklić oraz parę ząbków czosnku wszystko ma się lekko zrumienić,
- a następnie dodajemy zmieloną 1 raz wołowinę,
- wszystko razem należy wymieszać i pozostawić na ok. 5 min. na dość ostrym gazie, czasami mieszają.
- Po przysmażeniu mięsa dodajemy pomidory i fasolę i mieszamy wszystko ze sobą i solimy wszystko i skraplamy sosem tabasco dodajemy chilli w proszku ( mieszanka CHILLI - łagodna),
- mieszamy i smażymy ok. 15 min.
- Można podawać z ryżem lub wypełniając ciasto kukurydziane tacos ( tzw muszelki ) potrawą z chilli,
- dodajemy do środka cząstki pomidorów, pół plasterki cebuli, awokado, ostra paprykę i na to wszystko trochę gęstej śmietany.
-
- REWELACJA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

 

Wędrówka 15 - Smak grzybów
odcinek spisany przez Artura Ko.

 

 

Zupa ze świeżych grzybów

Składniki:

- 1/2 kg świeżych grzybów
- 1 litr wywaru z jarzyn
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- kieliszek porto
- siekane: natka pietruszki i koperek
- sól, pieprz


Plan działania:

W garnku lekko zeszklić na maśle dość drobno posiekaną cebulę. Wrzucić pokrojone w kawałki grzyby, lekko rozmieszać, zwiększyć ogień pod garnkiem i pozostawić na 10 minut aby się to poddusiło. Delikatnie osolić ale nie za wiele bo dodawany będzie wywar jarzynowy (nigdy mięsny bo zepsuje smak grzybów) przygotowany wcześniej (może być z kostki). Popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem, wsypać mąkę w celu zagęszczenia całości i dokładnie rozprowadzić. Zestawić garnek z ognia i wlać wywar jarzynowy mieszając aby nie powstały grudki. Wstawić na ogień i gotować pół godziny pod przykryciem. Dodać kieliszek porto i zmniejszyć ogień pod garnkiem. W miseczce przygotować śmietankę, dodać do niej żółtka i dokładnie rozmieszać a następnie delikatnie wlewać do zupy stale mieszając. I gotowe.
SMACZNEGO!!!!!!!!

 



 

Cielęcina z kurkami lub rydzami

Składniki:

- 1/2 kg cielęciny bez kości
- 1 kg grzybów
- łyżka masła
- 1/2 szklanki białego,wytrawnego wina
- szklanka gęstej słodkiej śmietanki
- sól, pieprz


Plan działania:
Cielęcinę pokroić na małe paseczki, mniej więcej jednakowej wielkości, w poprzeg włukien i wrzucić na patelnię na rozgrzane masło odrobinę osolić i podsmażyć na ostrym ogniu około 2-3 minut. Kiedy mięso się podrumieni dodajemy opłukane kurki (grzybów nie moczyć tylko delikatnie opłukać pod bieżącą wodą). Wszystko trzeba przemieszać jeszcze osolić i popieprzyć białym pieprzem a następnie podlewamy dość obficie białym winem. Gdy wino prawie całkowicie wyparuje znaczy to, że możemy przystąpić do kolejnego etapu. Dodajemy wtedy około łyżeczki mąki i dokładnie mieszamy a następnie dolewamy słodkiej śmietanki. Wszystko mieszamy do zagotowania a potem już tylko spożywamy ze smakiem
- Smacznego!

 



 

Kruchy placek z grzybami

Składniki:

Ciasto: - 25 dkg mąki
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki wody, sól
Farsz: - 10 dkg kurek
- 10 dkg podgrzybków
- 10 dkg rydzów lub opieniek
- 1 mała cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin