Wędrówka 003 - Smak Słowacji
bryndzowe haluszkiSkładniki:- 1/2 kg mąki- 1 jajko- woda mineralna gazowana- 10 dag wędzonej słoniny- 1 kostka bryndzy
Plan działania:- mąkę rozmieszać z jajkiem i wodą mineralną, której dodać tyle, aby powstało gęste ciasto- przez rodzaj rondla, z dużymi (o średnicy ok. 1 cm) otworami w dnie, wlewać ciasto na wrzątek, cały czas mieszając.- z wędzonej słoniny zrobić skwarki.- ugotowane kluski wyjąć łyżką cedzakową, polać tłuszczem ze skwarkami.- po wierzchu posypać pokruszoną bryndzą. posolić.
tort kasztanowySkładniki:- 0,5 kg ugotowanych kasztanów jadalnych- 8 żółtek- 25 dag cukru- wanilia- 1/2 szklanki mielonych migdałów- piana z 8 białek
Plan działania:- kasztany jadalne pozbawić twardej, grubej skóry. wrzucić na wrzątek, gotować ok. 10 minut- trochę schłodzić i na ciepło dokładnie obrać z cienkiej skórki- kasztany zemleć, zmieszać z cukrem, wanilią, żółtkami i zmielonymi migdałami- potem bardzo delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek. - ciasto podzielić na 2 części i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. przełożyć masą, np. orzechową.- takie surowe ciasto (masa) kasztanowe może też być doskonałym nadzieniem np. do indyka.
Wędrówka 7 - Staropolskim smakiem - wigilijne potrawy
ŻurekSkładniki:- 1 - szklanka mąki pszennej razowej,- 1 - szklanka mąki owsianej,- 5 - ząbków czosnku,- 5 - listków laurowych,- sól,- 3 l. - wody przegotowanej,- kromka razowego chleba
Plan działania:- Mąka pszenna i owsiana grubo zmielona ok. 10 łyżek wlać do garnka kamionkowego i zalać wodą letnią, przegotowaną, mieszając ją ( woda najlepiej źródlana ) po czym wrzucamy 5 listków laurowych i 5 ząbków czosnku i odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce
BarszczSkładniki:- 1 kg - obranych i pokrojonych w plastry buraków ćwikłowych,- 3 l. - przegotowanej wody,- 5 - ząbków czosnku- liść laurowy,- sól,- kromka chleba razowego
Plan działania:- Buraczki pokrojone w plasterki zalewamy do pełna przegotowaną letnia wodę, dorzucamy 5 ząbków czosnku i kilka listków laurowych, po czym dokładamy kromkę chleba razowego (przyśpiesza fermentację), przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
KutiaSkładniki:- 15 dag - zmielonej pszenicy,- 20 dag - maku,- 1 - laski wanilii,- 10 dag - miodu,- 20 dag bakalii - ew. cukier puder do smaku,- 100 ml. - słodkiej śmietanki
Plan działania:- miód gryczany wrzucamy do makutry, dolewamy trochę gorącej wody i mieszamy,- następnie dodajemy mak ( który został sparzony wrzątkiem z mlekiem i dodaną wanilią, po czym został on przez maszynkę zmielony przez gęste sito tzw. pasztetowe 2 razy ) i mieszamy wszystko ze sobą, żeby się połączyła i dodajemy bakalie (orzechy, rodzynki, migdały pocięte w paski),- dodajemy zmieloną pszenicę, która wcześniej była podgotowana,( trzeba z niej spłukać klej powstający w wyniku gotowania) i wszystko razem mieszamy,- po czym dodajemy śmietankę i ok. 2 łyżeczki cukru pudru.- wszystko wymieszać i odstawić na ok. 1 dzień do lodówki.
Pasztet z zającaSkładniki:- Przodek z zająca wraz z podrobami,- 25 dag - Podgardle wieprzowe - tłustej wieprzowiny,- 50g - słoniny,- 1 - cebula,- pietruszka,- marchewka,- 2-3 - suszone grzybki,- 1-2 - liście laurowe,- 7-8 - ziarenek ziela angielskiego,- 25 dag - wątróbki cielęcej,- 1 - bułka,- 4 jajka,- 1 - kieliszek koniaku,- gałka muszkatołowa,- wędzona słonina do wyłożenia formy,- sól, pieprz
Plan działania:- do garnka z wodą ok. 1 l. wkładamy przodek i podroby z zająca, podgardle wieprzowe, cebule, marchewkę i pietruszkę, ziele angielskie kilka ziarenek, 3 liście laurowe i 2 suszone grzybki - wszystko razem gotujemy pod przykryciem ok. 1 i 1/2 godz. w połowie gotowania soląc.- w między czasie wątróbkę cielęcą i słoninę nie wędzoną podlewamy wodą z wywaru i gotujemy razem ok. 10 min. - bułkę podlewamy również odrobiną wywaru i moczymy ją.- gdy wywar się zagotuje wszystkie składniki wyjmujemy z niego,- dodajemy bułkę, wątróbkę i słoninę i mielimy pozostawiając wywar.- po zmieleniu dodajemy wywar, który cały czas gotujemy aż straci ok. 1/3 objętości.- do zmielonej masy dodajemy 4 jaja, imbir w proszku ok. 2 szczypty, kieliszek koniaku np. Napoleon,- lub jakiekolwiek inne Brandy i wyrabiamy ręcznie całość na jednolitą masę.- brytfannę ciężką - głęboką nacieramy wędzoną słoniną i następnie wykładamy cieniutkie plasterki na dno i wkładamy masę do brytfanny.- masą dokładnie wypełniamy całą brytfannę i przyklepujemy by nie tworzyły zakalce.- następnie cały pasztet przykrywamy i wkładamy do piekarnika na ok. 1 i 1/2 godz. w temp. 180°C.
Nadzienie do indykaSkładniki:- 30 dag - wątróbki drobiowej najlepiej z indyka,- 3 - bułki namoczone w mleku,- 2 - całe jajka,- garść rodzynek, - 1 -pęczek pietruszki,- 1 - łyżka masła,- sól, pieprz
Plan działania:- wątróbki drobiowe namoczone w mleku rozgniatamy nożem na papkę ( boczną powierzchnią noża ),- dodajemy je do startej cebuli,- następnie dokładamy namoczone rodzynki (aby zmiękły ) - odsączając je,- dodajemy bułkę namoczoną w mleku po odciśnięciu i pół pęczka zielonej pietruszki drobno pokrojonej,- 2 jajka i masło miękkie, lub we wiórkach, aby się lepiej rozprowadziło,- wszystko rozrabiamy na jednolitą masę i wypełniamy środek indyka, wcześniej soląc i pieprząc.- - smacznego
Wędrówka 008 - Cesarski smak przepisy spisał Zedd
SANDACZ Z CZOSNKIEMSkładniki:- filety z sandacza (ze skóra),- sól,- sporo wycisnietego czosnku,- sos Worcester,- maka
Plan działania:- filety przyprawiamy tylko z tej strony gdzie nie ma skóry!- posypujemy rybe sola,- nacieramy dosc obficie czosnkiem,- skrapiamy sosem Worcester i panierujemy obsypujac maka (takze tylko z tej "bezskórnej" strony).- opanierowana strona kladziemy na lekko rozgrzany tluszcz na patelni (lekko rozgrzany, aby ryba sie nam nie spalila).
>
OMLET CESARSKISkładniki:- 4 zóltka,- 4 bialka,- 4 lyzki cukru,- ok. 3-4 lyzek maki,- niecala szklanka mleka.
Plan działania:- zóltka ucieramy z cukrem,- do masy dodajemy make i rozcieramy ja równomiernie.- nastepnie dodajemy mleko.- z bialek robimy piane (taka, aby trzymala sie miski jak rosjanie kaliningradu, bardzo kurczowo :)).- delikatnie dodajemy ja do masy, lekko mieszajac, aby ostatecznie masa byla pulachna i leciutka.- smazymy omlet na masle - przed podaniem dzielimy lyzka na male kawalki.
KIELBASA Z ZIEMNIAKÓWSkładniki:- starte (dosc grubo) ziemniaki,- sól,- majeranek,- cebula,- czosnek,- jelito na kielbase.
Plan działania:- do startych ziemniaków dodac sól i majeranek (utarty w reku).- do tego posiekana i podsmazona cebule, oraz posiekany czosnek.- mase nalozyc do jelita, ugotowac i podsmazyc.
Wędrówka 009 - Karnawał ze smakiem
Pita noworoczna cebulowo serowaSkładniki:- 10 dag - płatków ciasta FILO,- 1 kg - cebuli pokrojonej w kostkę zeszklonej na maśle,- 0,5 kg - sera FETA,- 1 - kostki masła rozmieszane z oliwą,- 3 - jajka,- 1/2 - szklanki oliwy,- sól, pieprz biały- - Ciasto:- Oliwa,- mąka,- woda
Plan działania:- Farsz do cebuli zeszklonej cebuli dodajemy ser FETA pokrojony w kostkę, 3 jajka i pieprz biały - 2 łyżki,- lekko solimy i wyrabiamy na jednolitą masą.- Na blachę do pieczenia nalewamy oliwę z masłem w celu rozsmarowania jej - i nakładamy płaty ciasta FILO 4 płaty każdy z nich smarujemy oliwą z masłem, tak by końce i boki wystawały poza blachę.- Nakładamy połowę farszu równomiernie, następnie nakładamy 2 warstwy ciasta FILO, - natłuszczając je oliwą z masłem,- nakładamy resztę farszu,- i przykrywamy je 4 płatkami ciasta, nasączając każde masłem z oliwą.- Ciasto - części wystające poza brzeg blachy delikatnie zawijamy,- nakładając na ciasto i oblewamy je warstwą ciasta rzadkiego - naleśnikowego,- następnie wkładamy Pite do piekarnika gdzie pieczemy je przez ok. 50 min, w temp. 180°C.
Babeczki z kajmakiem i wisienkąSkładniki:- 1 - torebka cukru pudru,- 210g - masła, - 330 g - mąki pszennej,- 3 - żółtka, lekko ubite widelcem- - Masa kajmakowa :- 15 dag - mleka w proszku,- 37 dag - cukru kryształ,- 3/4 - laski wanilii,- 2 - łyżki masła,- woda
Plan działania:- Mąkę z rozrobić nożem na kruche ciasto z masłem, cukrem pudrem i olejkiem waniliowym, odrobiną soli i z 3 żółtkami i wyrobić je ręcznie.- Ciasto nakładamy do foremek tak by w środku pozostał otworek na masę.- Następnie wkładamy małe foremki na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 15 min w temp. 180°C.- Po wyjęciu nakładamy w otworki masę kajmakową i dodajemy na wierzchu wisienkę z konfitur. - - Masa kajmakowa :- Cukier mieszamy z mlekiem w proszku i laską wanilii wyciętą w pół wzdłuż i trochę wody mieszamy ze sobą i gotujemy dopóki nie zawrze stale mieszając.- Po zagotowaniu dodajemy trochę masła i mieszamy ze sobą.- Upieczone babeczki wyjmujemy z foremek i nalewamy w nie masę kajmanową dodając na wierzch wiśnię.
Chilli Con CarneSkładniki:- 1 - duża cebula pokrojona w kostkę,- 2 - ząbki czosnku,- 0,5 kg - zmielonej wołowiny,- 1 - puszka czerwonej fasoli,- 1 -.puszka posiekanych pomidorów w zalewie,- 1 - łyżka przyprawy chilli w proszku ew.- 1 - łyżeczka zmielonego kminku,- kilka kropel sosu tabasco, - sól, pieprz
Plan działania:- Na patelni z rozgrzanym olejem dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, którą należy zeszklić oraz parę ząbków czosnku wszystko ma się lekko zrumienić,- a następnie dodajemy zmieloną 1 raz wołowinę,- wszystko razem należy wymieszać i pozostawić na ok. 5 min. na dość ostrym gazie, czasami mieszają.- Po przysmażeniu mięsa dodajemy pomidory i fasolę i mieszamy wszystko ze sobą i solimy wszystko i skraplamy sosem tabasco dodajemy chilli w proszku ( mieszanka CHILLI - łagodna),- mieszamy i smażymy ok. 15 min.- Można podawać z ryżem lub wypełniając ciasto kukurydziane tacos ( tzw muszelki ) potrawą z chilli,- dodajemy do środka cząstki pomidorów, pół plasterki cebuli, awokado, ostra paprykę i na to wszystko trochę gęstej śmietany.- - REWELACJA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wędrówka 15 - Smak grzybówodcinek spisany przez Artura Ko.
Zupa ze świeżych grzybówSkładniki:- 1/2 kg świeżych grzybów- 1 litr wywaru z jarzyn- 1 mała cebula- 1 łyżka masła- 1 łyżeczka mąki - 2 żółtka- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki- kieliszek porto- siekane: natka pietruszki i koperek- sól, pieprz
Plan działania:W garnku lekko zeszklić na maśle dość drobno posiekaną cebulę. Wrzucić pokrojone w kawałki grzyby, lekko rozmieszać, zwiększyć ogień pod garnkiem i pozostawić na 10 minut aby się to poddusiło. Delikatnie osolić ale nie za wiele bo dodawany będzie wywar jarzynowy (nigdy mięsny bo zepsuje smak grzybów) przygotowany wcześniej (może być z kostki). Popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem, wsypać mąkę w celu zagęszczenia całości i dokładnie rozprowadzić. Zestawić garnek z ognia i wlać wywar jarzynowy mieszając aby nie powstały grudki. Wstawić na ogień i gotować pół godziny pod przykryciem. Dodać kieliszek porto i zmniejszyć ogień pod garnkiem. W miseczce przygotować śmietankę, dodać do niej żółtka i dokładnie rozmieszać a następnie delikatnie wlewać do zupy stale mieszając. I gotowe.SMACZNEGO!!!!!!!!
Cielęcina z kurkami lub rydzamiSkładniki:- 1/2 kg cielęciny bez kości- 1 kg grzybów- łyżka masła- 1/2 szklanki białego,wytrawnego wina- szklanka gęstej słodkiej śmietanki- sól, pieprz
Plan działania:Cielęcinę pokroić na małe paseczki, mniej więcej jednakowej wielkości, w poprzeg włukien i wrzucić na patelnię na rozgrzane masło odrobinę osolić i podsmażyć na ostrym ogniu około 2-3 minut. Kiedy mięso się podrumieni dodajemy opłukane kurki (grzybów nie moczyć tylko delikatnie opłukać pod bieżącą wodą). Wszystko trzeba przemieszać jeszcze osolić i popieprzyć białym pieprzem a następnie podlewamy dość obficie białym winem. Gdy wino prawie całkowicie wyparuje znaczy to, że możemy przystąpić do kolejnego etapu. Dodajemy wtedy około łyżeczki mąki i dokładnie mieszamy a następnie dolewamy słodkiej śmietanki. Wszystko mieszamy do zagotowania a potem już tylko spożywamy ze smakiem- Smacznego!
Kruchy placek z grzybamiSkładniki:Ciasto: - 25 dkg mąki- 1/2 kostki masła- 3 łyżki wody, sólFarsz: - 10 dkg kurek- 10 dkg podgrzybków- 10 dkg rydzów lub opieniek- 1 mała cebula- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki...
Emily_M