KIEŁBASA RZEZNICKA II.pdf
(
27 KB
)
Pobierz
Kiełbasa rzeźnicka 2
KIEŁBASA RZEŻNICJA II
½ kg giczy wołowej
½ kg karkówki wieprzowej
½ kg tłustego boczku wieprzowego
½ kg schabu
½ kg golonki ze skórą
3 łyżki peklosoli
3 łyżki roztartego z solą czosnku
1 łyżka grubo mielonego pieprzu
5 roztartych jagód jałowca
1 łyżka majeranku
jelita wieprzowe (kaliber 30-33)
Skórę z golonki zemleć dwa razy na drobnym oczku.
Wołowinę i golonkę zemleć 1 raz na drobnym oczku. Karkówkę
i boczek zemleć na grubym oczku. Schab posiekać.
Wymieszać peklosól z roztartym z solą czosnkiem,
pieprzem i jałowcem. Mięso układać w naczyniu warstwami i
przesypywać mieszanką peklującą. Całość dokładnie
wymieszać i odstawić, peklować w temperaturze 3-6*C przez
cztery dni, codziennie mieszając.
Po zapeklowaniu, dokładnie wyrabiamy mięso dodając w
trakcie wyrabiania szklankę drobno zmielonego lodu (po
wyrobieniu masa musi być kleista)
Ściśle napełniamy jelita, odkręcając kiełbasę na około 20cm
odcinki i odkłuwamy powietrze.
Osadzamy i osuszamy kiełbasę wieszając ją w
przewiewnym miejscu na kilka godzin.
Rozgrzewamy wędzarnię do temperatury około 45-50*C i
wędzimy w gorącym dymie przez 3 godziny. Obniżamy
temperaturę do 30-35*C i wędzimy jeszcze przez 5 do 6 godzin.
Plik z chomika:
felkens
Inne pliki z tego folderu:
Kabanosy drobiowe.pdf
(41 KB)
Kiełbasa drobiowa.pdf
(52 KB)
Biała kiełbasa pieczona.pdf
(37 KB)
Biała kiełbasa po celestyńsku.pdf
(42 KB)
Biała kiełbasa w koszulce.pdf
(17 KB)
Inne foldery tego chomika:
- - - -FILMOWE NOWOŚCI XXX
▶ The Twilight Saga Breaking Dawn Part 2
►BAJKI BARBIE
►Kolekcja Animacji
☼ Kolorowanki dla dzieci do druku
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin