Kiełbasa litewska.pdf

(60 KB) Pobierz
Kiełbasa litewska
Kiełbasa litewska
Składniki:
4 kg wieprzowiny, 1,5 kg wołowiny, 1 zając, 1,5 kg słoniny, 0,20 kg soli, 0,01 kg saletry, 0,01 kg
pieprzu, 0,01 kg ziela angielskiego, 0,005 kg goździków, 0,005 kg majeranku, 0,005 kg listków
laurowych, 0,005 kg kolendry, szklanka spirytusu, rumu lub araku, jelita wołowe środkowe.
Przygotowanie:
Mięso pokrajać nożem jak najdrobniej, przyprawy korzenne utłuc bardzo drobno, sól wyprażyć i
zmieszać z saletrą. Wszystkie składniki włożyć do dużego naczynia, wymieszać dokładnie i mocno
ubijać tłuczkiem dolewając po trochu spirytus, rum lub arak. Ubijać należy tak długo, aż masa
stanie się gładka i jednolita.. Słoninę (najlepiej twardą karkówkę) pokrajać na wąskie cienki
paseczki i wymieszać razem z masą. Gotową masę nakładać do jelit wytartych uprzednio do sucha z
zewnątrz jak i od wewnątrz. Napełniać jelita ściśle, tak aby nie dostało się powietrze. Przygotowane
w ten sposób kiełbasy ułożyć między dwiema deskami, obciążyć jakimś ciężarem, wynieść w
chłodne miejsce i przetrzymać przez 2 tygodnie. Po dwóch tygodniach kiełbasy wyjąć, wynieść na
powietrze i rozwiesić w przewiewnym miejscu na dwa dni. Gotowe.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin