MIX-MAX.pdf

(190 KB) Pobierz
MIX-MAX, Shaker
MIX-MAX, Shaker
Praktyczne pojemniki z pomocą których można szybko odmierzyć
i wymieszać składniki.
Przy mieszaniu substancji płynnych i suchych najpierw należy
odmierzyć składniki płynne, następnie wsypać suche. Umieścić
wkładkę miksującą „wiatraczek” i wszystko przykryć zamknięciem.
Aby ciasto było bez grudek, a sosy zawiesiste wiatraczek
w mix-maxie należy umieścić wypukłą stroną do środka.
Przy sporządzaniu drinków z lodem, jogurtów z owocami,
„wiatraczek należy umieścić wypukłą stroną w górę. Pod nasadką
do wylewania działa ono jak grube sito.
Shaker nie stosować do mieszania gorących płynów, ponieważ przy
potrząsaniu wytworzy się ciśnienie, które może spowodować
wylanie się płynu na zewnątrz. Do gorących płynów stosować
Mix- Max, którego pokrywa jest zakręcana na gwint.
Zastosowanie: roztrzepywanie jajek na jajecznicę czy omlet,
mieszanie ciasta na naleśniki lub innych płynnych ciast, mieszanie
sosów do sałaty, odmierzanie składników, miksowanie napojów
jak koktaile czy napoje mleczne. Dobrze schłodzoną śmietanę
można doskonale ubić, jeżeli wcześniej schłodzimy w lodówce
shaker wraz z śmietaną.
1
2
NAPOJE ALKOHOLOWE
MALIBU I
75 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
75 ml likieru Malibu lub Basilio
Mleko i likier wlać do shakera ( mix max) i schłodzić w lodówce.
Po wyjęciu z lodówki dobrze zamykamy shaker i ubijamy aż płyn
potroi objętość.
------------------------------------------------------------------------------------------
MALIBU II
250 ml śmietanki z kartonika 30%
2 łyżki kakao
100 g koniaku lub wódki
Wszystkie składniki krótko i energicznie mieszamy w Mix-Max,
po czym schładzamy w lodówce.
------------------------------------------------------------------------------------------
BALIS
40 ml śmietany kremówki 36%
3 duże łyżki czekolady lub kakao
3 łyżki cukru
15 dużych łyżek Brandy lub Koniaku.
Wszystko wlewamy do shakera ( mix max) i mieszamy.
-----------------------------------------------------------------------------------------
4
ALEKSANDER
20 ml spirytusu
20 ml koniaku
20 ml skondensowanego niesłodzonego mleka
Wszystko dokładnie wymieszać i napowietrzyć w shakerze.
-----------------------------------------------------------------------------------------
AJERKONIAK I
250 ml mleka skondensowanego
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
100 ml spirytusu
Wszystkie składniki oprócz spirytusu wlać do shakera ( mix max),
dokładnie wymieszać, w trakcie mieszania dodawać po trochu
spirytusu. Po wymieszaniu schłodzić w lodówce.
------------------------------------------------------------------------------------------
AJERKONIAK II
250 ml wódki czystej
250 ml gęstej śmietany
2 łyżki kakao lub kawy rozpuszczalnej
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
Śmietanę, cukier i żółtka dobrze wymieszać w shakerze ( mix max).
Dodać czekoladę lub kawę wcześniej rozpuszczoną w małej ilości
ciepłego mleka. W trakcie ubijania dodawać małymi porcjami
wódkę. Całość ubitą schłodzić.
------------------------------------------------------------------------------------------
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin