Lilianna.pdf

(175 KB) Pobierz
Lilianna
Liliana
Trzyczęściowy pojemnik w kształcie babki, nadający atrakcyjną
formę przygotowanym galaretkom owocowym, galaretkom z mięsa
i ryb, sernikom na zimno, ziemniaczanemu puree. Formę wystarczy
zwilżyć zimna wodą lub lekko natłuścić.
1
2
DESERY
RAFAELLO
400 ml schłodzonego mleka
2 śmietany śnieżki
100 g białej czekolady [ja dałam Lindt z wiórkami] rozpuszczone
120 g wiórek kokosowych
1 wafel tortowy pokruszony
1 galaretka cytrynowa
3/4 szklanki wody
okrągłe biszkopty
Mleko ubić ze śnieżką w Mix Maxie. Czekoladę rozpuścić dodając
trochę śmietany, przestudzić i dodawać po troszku do ubitej
śmietany. Następnie dodawać przestudzoną galaretkę. Dodać
kokos z pokruszonym waflem i wszystko razem zmiksować. Wlać
do formy i na wierzchu ułożyć biszkopty. Schłodzić w lodówce.
Można posmarować formę olejem migdałowym, albo innym
bezzapachowym i bezsmakowym.
-------------------------------------------------------------------------------------
SZYBKI SERNIK NA ZIMNO
6 serków homogenizowanych np. ananasowe
3 galaretki ananasowe
1 puszka ananasów
Do miski do ciasta wyłożyć serki. Galaretkę rozpuścić w 1 ½
szklanki wody. Mieszając silikonową łyżką dokładnie połączyć
wszystkie składniki. Dodać pokrojone drobno owoce. Wlać
do liliany i wstawić do lodówki do wystygnięcia. Gotowy sernik
wyłożyć na półmisek.
-------------------------------------------------------------------------------------
3
SERNIK NA ZIMNO
800 g serka homogenizowanego waniliowego
30 g żelatyny (2 czubate łyżki)
400 ml śmietany 36% (polecam firmę Piątnica)
4 łyżki cukru pudru
2 ulubione galaretki
ewentualnie: ulubione owoce- świeże lub z puszki (poza świeżym
kiwi i ananasem) oraz biszkopty
2 galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody. Studzimy
i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć. Żelatynę wsypujemy
do kubeczka i zalewamy wodą- tyle, żeby ją przykryć, dobrze
mieszamy aż się rozpuści. Dolewamy troszkę gorącej wody
i znów mieszamy. Powinna być gęsta ale na tyle płynna
by można było ją wlać. Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem
pudrem na bitą śmietanę. Do tego dodajemy serek, razem
miksujemy kilka sekund i cały czas miksując powoli wlewamy
żelatynę. Masę wylewamy do Liliany a na wierzch wylewamy lekko
wystudzoną i lekko już tężejącą galaretkę. Sernik wstawiamy
do lodówki aż do zastygnięcia. Sernik jest jeszcze pyszniejszy
gdy na wierzchu (przed wylaniem galaretki) ułożymy owoce- świeże
lub z puszki. Owoce można także wymieszać razem z masą
serową. Zamiast żelatyny do serków dodajemy rozpuszczone
w bardzo małej ilości wody 2 galaretki.
------------------------------------------------------------------------------------
4
SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ
3 jaja
1 szklanka cukru
2 opakowania serków homogenizowanych waniliowych
pół szklanki mleka
3 łyżki żelatyny
200 g masła
galaretka w proszku o smaku jaki najbardziej lubimy
Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem
na białą, jednolitą masę (cukier powinien się całkowicie rozpuścić,
nie może ”chrzęścić”), dodać stopione ale przestudzone masło,
wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, wlać
do przygotowanej masy. Dodać serki homogenizowane, znów
wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek, porcjami delikatnie
dodawać ją do masy serowej - chodzi o to, żeby była jak najbardziej
puszysta. Przygotowaną masę wyłożyć do Liliany i wstawić na kilka
godzin do lodówki. Gdy całkiem stężeje (jak pukniesz łyżeczką
powierzchnię, to łyżeczka powinna odskoczyć), zalej rozmieszaną
w wodzie, tężejącą galaretką owocową. Można przedtem na masie
serowej poukładać kawałki brzoskwiń, ananasa czy truskawek
przed wylaniem galaretki.
-------------------------------------------------------------------------------------
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin