Roladki z indyka z pieczarkami.rtf

(7 KB) Pobierz
Roladki z indyka z pieczarkami

Roladki z indyka z pieczarkami

 

Składniki na 6 porcji:

60 dag piersi indyka

1/4 szklanki białego wina

1/4 szklanki soku z jabłek

3 łki śmietanki

łka oliwy

biały pieprz

l

farsz:

30 dag pieczarek

cebula

6 cienkich, ale długich plastrów chudego boczku

łka masła lub margaryny

3 łki posiekanej natki pietruszki

pieprz

l

 

Mięso pokrój na 6 plastrów, oprósz solą i pieprzem, ułóż na desce. Na patelni rozpuśćuszcz i zeszklij na nim cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj umyte i pokrojone pieczarki i duś, aż odparuje sok.

 

Uduszone grzyby zmiksuj lub posiekaj na desce. Rozsmaruj nadzienie na plastrach mięsa, zwiń roladki, każ owiń boczkiem i zepnij igłą do zrazów lub owiń białą nic i obsmaż na teflonowej patelni posmarowanej oliwą.

 

Tak przygotowane mięso przełóż do rondla, wlej wino, sok jabłkowy i duś około 20 minut. Na 5 minut przed zdjęciem z ognia dodaj śmietankę.

 

Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub ryżem i z ciepłym musem z jabłek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin