Paszteciki w cieście francuskim z mięsem
Przygotuj na ciasto: 12 dekagramów mąki, 12 dekagramów masła, 1 łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 5 dekagramów mąki do podsypywania.Przygotuj na nadzienie: 1/4 kilograma mięsa z rosołu, 1/2 bułki, 2 jajka, 2 dekagramy masła, 1 cebulę, odrobinę kardamonu i gałki muszkatołowej, nieco soli.
Jak to zrobić? - Mięso przepuścić przez maszynkę wraz z namoczoną i odciśniętą bułką, masę przesmażyć na maśle z cebulką, dodać 1 jajko, sól, kardamon i gałkę muszkatołową, wymieszać. Przygotować ciasto francuskie według przepisu na groszek ptysiowy, rozwałkować je na grubość 1/2 centymetra. Wykrawać foremką po dwa kółka na pasztecik. Na środek jednego kółka położyć łyżeczkę mięsa, posmarować ciasto rozbitym jajkiem, pozostawiając gołe brzegi, nakryć drugim kółkiem, wyrównać, lekko docisnąć nożem, posmarować ponownie rozbitym jajkiem. Gotowe paszteciki układać łopatką na blasze i piec 15-20 minut.
luk69