capuccino.doc

(22 KB) Pobierz
BARBARA (11-12-2008 19:24)

"CAPUCCINO"      

BISZKOPT:6 jaj ,1szkl cukru ,1 łyżka octu, 1 cukier waniliowy ,1 łyżeczka proszku ,1 szkl.mąki krupczatki, 2 łyżki kakao.   jajka ubić do białości z cukrem pod koniec ubijania dodać ocet,cukier waniliowy,nastepnie dodac mąkę z proszkiem i kakao.pomieszć szybko żeby mąka i kako się połączyły.Upiec placek.       

MASA: 2 budynie śmietankowe,1 łyżka mąki ,1 łyżka mąki ziemniaczanej ,3 szkl mleka ,4 łyżki cukru , 1 paczka kawy capuccino orzechowej (kawa taka w dużej torebce nie te malutkie porcyjki-w supermarketach takie są ja kupuję w biedronce)

WYKONANIE MASY: Zagotować 2 szkl.mleka do trzeciej wsypać budynie,mąki ,cukier i capuccino-zagotować i odstawić do ostygnięcia.Zimną masę utrzeć z 1i1/2 kostki masła (może być PALma,ale lepsze jest masło). Biszkopt przekroić i przełozyć masą -trochę masy zostawić na wierzch..Na wierzch posmarowany masą przygotowujemy bitą  śmietanę. 1/2 l śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru ubić na sztywno do tego dodać 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny(ciepłewj ale nie gorącej) dać na wierzch pozmarownego placka,posypać wiórkami czekolady,lub plewą(ja posypię utartą czekoladą tak dla dekoracji)zamiast żelatyny dodaję ŚMIETAN-FIKS 3 szt.to koszyuje coś ok 1 zł za szt i jest wygodniejsze bo od razu dodajesz jak ubijasz śmietakę. 

 

                         SMACZNEGO :)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin