02-BABECZKI DROŻDŻOWE NA 2 BLACHY.doc

(2282 KB) Pobierz
BABECZKI DROŻDŻOWE NA 2 BLACHY –A4 –PO 15 NA JEDNEJ=30 SZTUK

 

 

BABECZKI DROŻDŻOWE NA 2 BLACHY –A4 –PO 15 NA JEDNEJ=30 SZTUK

                                               SKŁAD:

2 KOSTKI DROŻDŻY FRANCUSKICH= RAZEM 8DKG LUB 10 DKG POLSKICH.

1,05 KG. MĄKI

3 JAJKA CAŁE

1 KOSTKA CIEPŁEJ(NIE GORĄCEJ) MARGARYNY

2 SZKLANKI CUKRU

2 SZKLANKI MLEKA CIEPŁEGO (NIE GORĄCEGO!)

1 CUKIER WANILIOWY

OLEJ-DO OCZYSZCZENIA RĄK I MISKI ORAZ DO POSMAROWANIA BLACHY.

 

DROŻDŻE-ROZGNIEĆ Z POŁOWĄ SZLANKI CUKRU, WLEJ 1 SZKLANKĘ CIEPŁEGO MLEKA I DOBRZE ROZMIESZAJ, WSYP TYLE MĄKI, ŻEBY POWSTAŁA KONSYSTENCJA BARDZO GĘSTEJ ŚMIETANY.

PRZYKRYJ I ODSTAW W CIEPŁE MIEJSCE NA OK.20 MIN.-ŻEBY UROSŁO.

PO WYROŚNIĘCIU DODAJ: RESZTĘ CUKRU, JAJKA, MARGARYNĘ,

SZCZYPTĘ SOLI, ZAPACH, MLEKO ( MLEKO DODAWAJ PO TROSZKĘ) I DOBRZE WYRABIAJ CIASTO NA JEDNOLITĄ MASĘ.(JAK NIE MASZ SIŁY DAJ CHŁOPU NIECH GNIECIE)

PO UZYSKANIU JEDNOLITEJ GLADKIEJ MASY (NIE ZA TWARDEJ I NIE ZA

MIĘKIEJ) WŁÓŻ ZNÓW DO MICHY I NIECH OROŚNIE 20 MIN. W CIEPŁYM.

JAK DOBRZE PODROŚNIE, PODZIEL CIASTO NA 30 JEDNAKOWYCH KULEK

(LUB NA15 Z POŁOWY SKŁADU, CZYLI TYLKO NA JEDNĄ BLACHĘ.)

POŁÓŻ KULKĘ CIASTA NA DŁOŃ, UFORMUJ PLACUSZEK, POŁÓŻ ŁYŻECZKĘ JAGÓD, WIŚNI, MAKU, SERA LUB DŻEMU. WEDLE UZNANIA, ZAMKNIJ KULKĘ, I UKŁADAJ NA BLASZE 3X5 =15

POSMARUJ ROZTRZEPANYM JAJKIEM I POSYP:MAKIEM LUB

WIÓRKAMI, I DO PIECA NA 40-45 MIN.SMACZNEGO! TEMPERATURA 180-200.

 



 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin