Kaczka.doc

(26 KB) Pobierz
Kaczka (gęś) pieczona z jabłkami

Kaczka (gęś) pieczona z jabłkami

 

Składniki:

·         1 kaczka lub gęś

·         1 kg kwaśnych, zielonych jabłek

·         1 gruszka z kompotu, 50 g żurawin

·         4 ząbki czosnku

·         1 łyżka miodu

·         25 ml jałowcówki lub ginu

·         majeranek

·         olej

·         sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy mieszaniną miodu, oleju, majeranku, jałowcówki (ginu), czosnku, soli i pieprzu. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 do 24 godzin. Faszerujemy pokrojonymi w cząstki i wypestkowanymi jabłkami. Kaczkę spinamy wykałaczkami lub zszywamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 2 godzin (kaczka jest upieczona, kiedy po nakłuciu wykałaczką ze środka nie wypływa różowy sok). W trakcie pieczenia kaczkę polewamy sosem z pieczenia, a wytopiony tłuszcz odlewamy łyżką (przyda się nam do wątróbki po żydowsku). Sos uzupełniamy wodą. Osobno podajemy żurawinę lub borówki na połówce gruszki świeżo wyjętej z kompotu.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin