Składniki:
· 1,5 l wywaru lub wody
· 250 ml śmietany 18 %
· 8 ziemniaków
· 40 g suszonych grzybów
· 2 cebule
· 3-4 łyżki oleju
· 2 łyżki mąki
· 2 ząbki czosnku
· sól, pieprz
· 500 ml soku z kiszonej kapusty
· ew. 2–3 kostki rosołowe
Sposób przyrządzania:
Grzyby płuczemy, zalewamy niewielką ilością wody, moczymy i gotujemy. Gdy będą miękkie odcedzamy, wywar zachowujemy, a grzyby drobno kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy mąkę i zrumieniamy. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy w wywarze z mięsa, gdy są miękkie, dodajemy cebulę z mąką, grzyby, śmietanę, trochę wywaru z grzybów. Gotujemy, w trakcie gotowania doprawiamy sokiem z kapusty, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosoł
dzagodzana