Żur po mazursku.doc

(25 KB) Pobierz
Żur po mazursku

Żur po mazursku

 

Składniki:

·         1,5 l wywaru lub wody

·         250 ml śmietany 18 %

·         8 ziemniaków

·         40 g suszonych grzybów

·         2 cebule

·         3-4 łyżki oleju

·         2 łyżki mąki

·         2 ząbki czosnku

·         sól, pieprz

·         500 ml soku z kiszonej kapusty

·         ew. 2–3 kostki rosołowe

Sposób przyrządzania:

Grzyby płuczemy, zalewamy niewielką ilością wody, moczymy i gotujemy. Gdy będą miękkie odcedzamy, wywar zachowujemy, a grzyby drobno kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy mąkę i zrumieniamy. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy w wywarze z mięsa, gdy są miękkie, dodajemy cebulę z mąką, grzyby, śmietanę, trochę wywaru z grzybów. Gotujemy, w trakcie gotowania doprawiamy sokiem z kapusty, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosoł

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin