Wino z wiśni.doc

(24 KB) Pobierz

WINO Z WIŚNI

Na wino najlepiej nadają się wiśnie o mocno zabarwionym soku. Owoce po usunięciu ogonków trzeba wydrylować. Sok z wiśni uzyskuje się łatwo, więc nie ma potrzeby fermentowania na miazdze. Moszcz wiśniowy fermentuje łatwo i burzliwie, osiągając 15-16% zawartości alkoholu. Przy wyrobie win z wiśni na każdy litr moszczu dodajemy 1 g kwasu cytrynowego.

Wina czerwone wytrawne lub półwytrawne najlepiej sporządzać z wiśni w połączeniu z czarnymi jagodami; wina półsłodkie i słodkie - z jagodami, jeżynami i niewielką ilością czarnych porzeczek; deserowe - z niewielkim dodatkiem czarnego bzu, czarnych porzeczek, truskawek, malin, śliwek itp. Po skończonej fermentacji wino trzeba dosłodzić.

 

Wino wiśniowe lekkie o mocy 10%

moszcz z wiśni - 10,0 l

cukier - 2450 g, czyli 1,53 l

woda - 8,47 l

Razem doprawiony moszcz 20,0 l

 

Wino wiśniowe lekkie o mocy 11%

moszcz z wiśni - 10,0 l

cukier - 2750 g, czyli 1,71 l

woda - 8,29 l

Razem doprawiony moszcz 20,0 l

 

Wino wiśniowe stołowe o mocy 12%

moszcz z wiśni - 10,0 l

cukier - 2600 g, czyli 1,62 l

woda - 5,88 l

Razem doprawiony moszcz 17,5 l

 

Wino wiśniowe stołowe o mocy 14%

moszcz z wiśni - 10,0 l

cukier - 2900 g, czyli 1,82 l

woda - 5,68 l

Razem doprawiony moszcz 17,5 l

 

Wino wiśniowe mocne (15%)

moszcz z wiśni - 10,0 l

cukier - 2850 g, czyli 1,78 l

woda - 3,22 l

Razem doprawiony moszcz 15,0

 

Wino wiśniowe mocne (16%)

moszcz z wiśni - 10,0 l

cukier 3100 g, czyli 1,94 l

woda - 3,06 l

Razem doprawiony moszcz 15,0 l

 

Wino wiśniowe mocne (17%)

moszcz z wiśni - 10,0 l

cukier - 3350 g, czyli 2,09 l

woda - 2,91 l

Razem doprawiony moszcz 15,0 l

 

Wino wiśniowo-jagodowe lekkie (10%)

moszcz z wiśni - 5,0 l

moszcz z czarnych jagód - 4,0 l

moszcz z jeżyn - 1,0 l

kwas cytrynowy - 30 g

cukier - 2640 g, czyli 1,65 l

woda - 8,35 l

Razem doprawiony moszcz 20,0 l

 

Wino wiśniowe wieloowocowe stołowe (13%)

moszcz z wiśni - 5,5 l

moszcz z czarnych jagód - 3,0 l

moszcz z jeżyn - 1,0 l

moszcz z czarnych porzeczek - 0,5 l

kwas cytrynowy - 20 g

cukier - 3070 g, czyli 1,91 l

woda - 5,59 l

Razem doprawiony moszcz 17,5

 

Wino wiśniowe wieloowocowe mocne (16%)

moszcz z wiśni - 6,0 l

moszcz z jeżyn - 2,0 l

moszcz z czarnych porzeczek - 1,0 l

moszcz z truskawek - 0,75 l

moszcz z malin - 0,25 l

kwas cytrynowy - 15 g

cukier - 3245 g, czyli 2,03 l

woda - 2,97 l

Razem doprawiony moszcz 15,0 l

 

Wino wiśniowe wieloowocowe mocne (16%)

moszcz z wiśni - 6,0 l

moszcz z łochyń - 2,0 l

moszcz z czarnych porzeczek - 1,0 l

moszcz z truskawek - 0,75 l

moszcz z malin - 0,25 l

kwas cytrynowy - 15 g

cukier - 3245 g, czyli 2,03 l

woda - 2,97 l

Razem doprawiony moszcz 15,0 l

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin