Zapiekanka z ziemniaków, jaj i pieczarek.rtf

(6 KB) Pobierz
Zapiekanka z ziemniaków, jaj i pieczarek

Zapiekanka z ziemniaków, jaj i pieczarek

 

Składniki:

50 dag ziemniaków

5 jaj

30 dag pieczarek

cebula

3/4 szklanki jogurtu

3 łki margaryny

uszcz do formy

2 łki tartej bułki

pieprz

sól

 

Na początku ugotuj w łupinach ziemniaki, obierz i pokrój w talarki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, po czym usmaż na tłuszczu. Teraz dodaj oczyszczone i posiekane pieczarki, całość uduś do miękkości. Ugotowane na twardo jaja obierz i pokrój na plasterki.

 

Wysmaruj tłuszczem żaroodporne naczynie, posyp je tartą buł. Układaj warstwami ziemniaki, pieczarki i jaja, każ warstwę przyprawiaj pieprzem oraz solą. Górną warstwę powinny stanowić ziemniaki. Potrawę polej osolonym jogurtem i zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 30 minut, aż brzegi się zrumienią. Podawaj z surówkami z warzyw.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin