Mitarashi Dango.doc

(28 KB) Pobierz

Mitarashi Dango

(kuleczki ryżowe na patyczkach, polane słodkim sosem)

 

Porcja na 2 osoby.

 

Składniki:

 

Kuleczki:

·         ¾ szklanki maki ryżowej (ze sklepu ze zdrową żywnością),

·         1/3 szklanki wody,

Sos:

·         ½ szklanki cukru,

·         2 i ½ łyżki sosu sojowego,

·         2 łyżki maki kukurydzianej,

·         2/3 szklanki wody,

 

Sprzęt:

·         Naczynie do gotowania na parze lub sitko i garnek z pokrywką,

·         8 patyczków do szaszłyków,

·         Miska,

·         Rondelek,

·         Piekarnik (najlepiej z grillem),

 

Przygotowanie:

 

Do miski wsypujemy mąkę ryżową. Powoli dolewamy wody i mieszamy. Ugniatamy ciasto tak, żeby powstała elastyczna kula, łatwa do wyrabiania w rękach (jak się rozpada dodajemy wody, po kilka kropel, a jeśli jest ciapa, to dosypujemy po troszkę mąki). Jak już mamy w dłoniach kulę ciasta – wyrabiamy je przez około 3 minuty. Dzielimy ciasto na pół i jeszcze na pół i kolejny raz na pół itd. Żeby otrzymać 32 małe kawałeczki ciasta. Robimy z każdego kuleczkę i układamy w naczyniu do gotowania na parze lub na sitku. (Tu zacznij rozgrzewać piekarnik). Gotujemy ok. 10 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy są miękkie w środku i jeśli tak – wyciągamy.

 

* Jeśli chcecie większe kuleczki, to robimy ich 16 i używamy tylko 4 patyczków.

 

* Jeżeli używasz sitka i garnka, a sprzęt nie do końca do siebie pasuje – zatkaj dziurę między garnkiem a sitem ściereczką, żeby nie uciekała para. Jeśli tego nie zrobisz, będzie się gotowało w nieskończoność.

 

Nabijamy po 4 kulki na patyczek. Włóż do piekarnika (najlepiej opcja grill, ale jeśli nie masz to trudno i tak wyjdzie^^). Jak zaczną się rumienić od razu wyciągamy – mają być jeszcze białe i jakby „polakierowane”.

 

W międzyczasie robimy sos.  Do rondelka wlewamy wodę, sos sojowy i cukier. Mieszamy na ogniu, aż się rozpuści cukier. Osobno mieszamy 2  łyżki mąki kukurydzianej z 2 łyżkami wody. Po jednej łyżce wlewamy do mąki płyn z rondla, aż powstanie łatwy do wlania płyn. Wlewamy dopiero, gdy zawartość rondla bardzo mocno się gotuje. Mieszamy i czekamy, aż zgęstnieje.

 

Po wyjęciu dango z piekarnika polewamy sosem (gorącym).

 

Podajemy z kubkiem zielonej herbaty (najlepsza będzie genmaicha – do kupienia w sklepach „Czas na herbatę”).

 

Smacznego J

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin