Boczek pieczony
Upieczony boczek, świeży chlebek i odrobina musztardy... hmmm :-)
boczek świeży 1 kg
czosnek 2 ząbki
sól
pieprz
majeranek
Boczek posolić, popieprzyć.
Rozłożyć na nim posiekane ząbki czosnku.
Obficie posypać majerankiem.
Przełożyć do naczynia, które przykrywamy i na noc wkładamy do lodówki.
W formie do zapiekania, wyłożonej papierem do pieczenia, układamy boczek, zakrywamy papierem i przykrywamy pokrywką. Pieczemy w 190 stopniach.
Czas pieczenia trudno określić, bo jest on uzależniony od grubości boczku.
Proponuję po godzinie wyjąć formę z boczkiem, wbić w niego widelec – jak lekko wejdzie tzn. że boczek jest wystarczająco upieczony, jeżeli są z tym trudności – wstawić jeszcze do piekarnika.
Gdy stwierdzimy, że boczek jest już miękki, zdejmujemy pokrywkę i papier, który była na wierzchu, włączamy górną grzałkę w piekarniku i zapiekamy jeszcze chwilkę, do momentu, aż na wierzchu boczku pojawi się rumiana skórka.
gayboy75