Boczek pieczony.doc

(20 KB) Pobierz
Boczek pieczony

Boczek pieczony

 

 

Upieczony boczek, świeży chlebek i odrobina musztardy... hmmm :-)

 

boczek świeży 1 kg

czosnek 2 ząbki

sól

pieprz

majeranek

 

 

Boczek posolić, popieprzyć.

Rozłożyć na nim posiekane ząbki czosnku.

Obficie posypać majerankiem.

Przełożyć do naczynia, które przykrywamy i na noc wkładamy do lodówki.

 

W formie do zapiekania, wyłożonej papierem do pieczenia, układamy boczek, zakrywamy papierem i przykrywamy pokrywką. Pieczemy w 190 stopniach.

Czas pieczenia trudno określić, bo jest on uzależniony od grubości boczku.

 

Proponuję po godzinie wyjąć formę z boczkiem, wbić w niego widelec – jak lekko wejdzie tzn. że boczek jest wystarczająco upieczony, jeżeli są z tym trudności – wstawić jeszcze do piekarnika.

 

Gdy stwierdzimy, że boczek jest już miękki, zdejmujemy pokrywkę i papier, który była na wierzchu, włączamy górną grzałkę w piekarniku i zapiekamy jeszcze chwilkę, do momentu, aż na wierzchu boczku pojawi się rumiana skórka.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin