Faszerowane piersi kurczaka
Najlepiej zamiast mieszanki mrożonych warzyw użyć świeżej włoszczyzny, co nam zapewni lepszy smak :)
chleb 2 kromki
śmietana 3 łyżki
rosól z kury 100 ml
masło 2 łyżki
wątróbka 100 g
piersi z kurczaka 4 szt
pieprz czarny 1 szczypta
sól 1 szczypta
suszony estragon 1 łyżka
mrożona mieszanka warzywna 1 opakowanie
olej 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
Odkroić skórkę chleba i drobno go rozkruszyć. Na patelni rozgrzać olej i dusić w nim chleb i warzywa na średnim ogniu. Przyprawić estragonem, solą i pieprzem.
Pierś kurczaka ułożyć pomiędzy przeźroczystą folią i rozwałkować na płasko wałkiem.
Posypać solą i pieprzem, posmarować wątróbką, później obłożyć mieszaniną chleba i warzyw. Zawinąć pierś kurczaka i pospinać wykałaczkami.
Na patelni roztopić masło i smażyć w nim faszerowane piersi kurczaka z każdej strony koło 4-5 minut - aż do uzyskania złotego koloru.
Zdjąć z patelni i postawić w ciepłym miejscu. Sos ze smażenia rozcieńczyć rosołem z drobiu i śmietaną, doprawić sokiem z cytryny i polać tym sosem mięso.
gayboy75