Polędwiczki wieprzowe w winie.doc

(55 KB) Pobierz
Polędwiczki wieprzowe w winie

Polędwiczki wieprzowe w winie 

Przygotowanie: ok 1 h


Składniki na 4 porcje
 

3 polędwiczki wieprzowe

 

 

40 dag chudego boczku bez skóry i żeberek

 

 

2 młode cebule

 

 

100 ml czerwonego wytrawnego wina

 

 

sól, pieprz

 

 

majeranek, szczypta chilli,

 

 

szklanka bulionu ( najlepiej jarski)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Boczek opłukać pokroić w średniej wielkości kwadraty. Podsmażyć na patelni do momentu aż się lekko zarumieni. Cebulę umyć , odkroić końcówki i pokroić w półksiężyce, dodać do podsmażonego boczku i poddusić przez 2 minuty.

 

 

 

 

2.

Polędwiczki opłukać i pokroić podobnie jak boczek i dodać do podsmażoenego boczku. Całość podlać winem i taką ilością bulionu aby mięso mogło się swobodnie dusić. Całość doprawić solą , pieprzem i majerankiem oraz szczyptą chilli aby nadać potrawie lekko pikantny smak. Naczynie należy przykryć pokrywką i dusić wszystko przez ok 15 min. Całość można podawać z dzikim lub brązowym ryże i chrupiącą sałatą skropioną sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin