"Cycki Murzynki"
· wino białe półsłodkie 125 ml
· cukier 100 g
· jajka 4 szt
· proszek do pieczenia 1 łyżeczka
· cukier 210 g
· mak 3/4 szklanki
· wiórki kokosowe 100 g
· białka 6 szt
· mleko 370 ml
· margaryna 250 g
· żółtka 6 szt
· budyń waniliowy z cukrem 1 szt
· cukier 6 łyżek
· mąka pszenna 3 łyżki
· polewa czekoladowa 1 szt
· dżem mandarynkowy lub pomarańczowy 300 g
· biszkopty 120 g
· rodzynki 1 garstka
· mąka pszenna 150 g
Biszkopt:150 g mąki pszennej; 100 g cukru; 4 jajka; 1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać.Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do ubitej masy i wymieszać.Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x40 cm. Piec w temp. 150 st. przez 30 min.Ciasto makowo – kokosowe:210 g cukru; 3/4 szklanki maku; 100 g wiórków kokosowych; 6 białekBiałka ubić z cukrem. Wsypać wiórki, mak i wymieszać.Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x40 cm. Piec w temp. 170 st. przez 40 min.Masa budyniowa: 370 ml mleka; 250 g margaryny; 6 żółtek; 1 opak. budyniu waniliowego z cukrem; 6 łyżek cukru; 3 łyżki mąki pszennej120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką.Pozostałe mleko zagotować, wlać mleko z żółtkami i mieszając, zagotować.Margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem.Ponadto: -polewa czekoladowa (2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao i 5 łyżkami słodkiej śmietany)-dżem mandarynkowy lub pomarańczowy (300 g)-120 g biszkoptów-125 ml białego, półsłodkiego wina-rodzynki (garstka) do dekoracjiWykonanie ciasta:Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Na wierzch położyć ciasto makowo – kokosowe.Ciasto posmarować masą, wyrównać.Na wierzchu ułożyć biszkopty namoczone w winie.Udekorować rodzynkami i polać polewą.Smacznego :)
LWICA5