Krewetki w cieście piwnym.doc

(146 KB) Pobierz
Krewetki w cieście piwnym

Krewetki w cieście piwnym

Krewetki w cieście piwnym to pyszna przekąska lub element dania głównego. Można je podać z pieczonymi ziemniakami, warzywami lub z samym sosem, najlepiej czosnkowo-koperkowym.

Składniki dla 2 osób:

·                      300g surowych krewetek z ogonkami (mogą być mrożone)

·                      200 ml piwa

·                      150 g mąki

·                      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

·                      1 suszona papryczka peperoncini (można pominąć)

·                      sól

·                      olej

·                      cytryna

Przygotowanie:

Jeśli krewetki są mrożone, należy je rozmrozić, obrać z pancerzyków i usunąć jelito (czarna żyłka biegnąca wzdłuż grzbietu krewetki).

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i rozdrobnioną papryczką, dodajemy piwo, ubijamy mikserem na gładkie ciasto.

Rozgrzewamy olej na patelni. Każdą krewetkę z osobna moczymy w cieście i od razu wkładamy na patelnie (smażymy po kilka na raz, aż ciasto stanie się kruche i złociste). Gotowe podajemy z kawałkami cytryny, której sokiem możemy skropić krewetki.

Krewetki doskonale smakują podane z pieczonymi ziemniakami i sosem czosnkowo-koperkowym.

Smacznego!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin