1. CEL I ZASADY OGÓLNE DIETY (D-1A)
Dieta od której rozpoczniemy ma do spełnienia kilka ściśle określonych celów:
a) uzyskanie odpowiedniej równowagi płynowej ustroju
b) rozregulowanie dotychczasowych zachowań żywieniowych
c) uruchomienie procesów lipolitycznych (rozkład tzw. tłuszczów obojętnych w komórkach tkanki tłuszczowej)
2. WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE
Precyzyjne cele wymagają od nas precyzyjnego postępowania. Żeby było prościej umówmy się, że w tym tygodniu nie można zjeść niczego, czego nie ma na tej kartce, ale także należy zjeść wszystko co na niej jest (jedyne odstępstwo, na które można sobie pozwolić to poczęstowanie ulubionego pieska lub kotka żółtkami z jajek – nam w zasadzie nie są potrzebne aż w takiej ilości).
To co będzie najbardziej dokuczliwe, to skąpa ilość płynów przewidziana w diecie. Można ułatwić sobie „przetrwanie” dzieląc szklanki na filiżanki lub popijając nakazaną ilość płynów małymi łykami w ciągu dnia.
Zasada dotyczy ilości płynu a nie porcji. W dniach bez śniadań można część herbaty lub kawy wypić już rano.
Gdyby ta podaż płynowa była "nie do wytrzymania" dopuszczamy dodatkową szklankę kawy lub herbaty, ale nie czystej wody. Lecz lepiej niech krzepi nas myśl, iż ograniczenia płynowe dotyczą jedynie tego tygodnia!
Drugiego dnia wieczorem, lub od trzeciego rano pojawić się może uczucie wzmożonego łaknienia. Tak jest najczęściej. Ale nawet jeżeli byłby to tzw. "wilczy głód", to nie trwa on zwykle dłużej niż 48 godzin. Za to ilość jedzenia przewidziana na 5 i 6 dzień zaczyna wydawać się zupełnie wystarczająca, a nawet obfita.
3. SPODZIEWANE EFEKTY
Pomiar wagowy ósmego dnia rano wykaże pewien ubytek (1,5-8 kg). To jeszcze nie „schudnięcie” niezależnie od ilości straconych kilogramów. Ale dzisiejszą wagę możemy uznać za „historyczną”. Mam nadzieję, że ważymy tyle ostatni raz!
ZESTAW REDUKUJĄCY, JEDNOSTRONNY
(uruchamiający) (D-1A)
DZIEN 1.
S – 2 jaja na twardo, 1 szklanka gorzkiej kawy lub herbaty, 1 duże jabłko
O – 2 jaja na twardo, 150g surówki jarzynowej, 1 szklanka gorzkiej herbaty (kawy)
K – 2 jaja na twardo, 200g surówki jarzynowej, 1 suchar, 1 średnie jabłko
DZIEN 2.
S –
O – 2 jaja na twardo, 2 marchewki, 1 średnie jabłko, 1 szklanka gorzkiej kawy (herbaty)
K – 150g gotowanego mięsa wołowego, jarzyny gotowane w dowolnej ilości, 1 szklanka gorzkiej kawy (herbaty)
DZIEN 3.
S –
O – 2 jaja na twardo, 250g gotowanej kapusty (kalafiora), 1 szklanka gorzkiej kawy
K – 2 małe kotlety wołowe lub cielęce, 1 szklanka kawy lub herbaty z jedną łyżeczką cukru lub miodu.
DZIEN 4.
S –
O – dowolnie duża porcja mieszanej surówki jarzynowej (koniecznie z selerem, z 1 łyżką oleju lub oliwy), 1 średnie jabłko, 1 szklanka gorzkiej kawy (herbaty)
K – 2 jaja na twardo, 100g chudego twarogu, 1 kromka ciemnego pieczywa, 1 szklanka gorzkiej kawy (herbaty)
DZIEN 5.
O – 2 jaja na twardo gotowane jarzyny w dowolnej ilości
K – 150g smażonej ryby, 1 kromka chleba bez masła, 1 szklanka gorzkiej herbaty
DZIEN 6.
O – 150g gotowanego kurczaka, 200g surówki jarzynowej z selerem, małe jabłko, 1 szklanka gorzkiej kawy (herbaty)
K – 150g gotowanego kurczaka, 1 pomidor, 1 duże jabłko
DZIEN 7.
Taki sam jak dzień pierwszy.
DZIEŃ 8.
Dzień mleczny.
2 i 3 TYDZIEŃ
DIETA REDUKUJĄCA, MIESZANA, ZRÓWNOWAŻONA
o wartości kalorycznej 3800kJ (D-10)
Zestaw 1.
W ciągu całego dnia proszę spożyć 1,5 l mleka w 8 porcjach.
Zestaw 2.
S – ser camembert 40g, pieczywo 12,5g, mleko 250g
O – kurczak gotowany 200g, ryż 50g, surówka jarzynowa 100g
K – twaróg chudy 100g, marchewka, pietruszka, seler po 10g
Zestaw 3.
S – 1 talerz zupy mlecznej (płatki owsiane)
O – 1 gołąbek mięsny, ziemniaki 50g, jabłko
K – jajko sadzone, pieczywo 12,5g, kawa z mlekiem
Zestaw 4.
S – parówki 50g, pieczywo 12,5g, ketchup 10g
O – mięso gotowane 150g, ziemniaki 50g, marchewki gotowane 2 szt.
K – jajecznica z 2 jaj, pieczywo 12,5g, mleko chude 250g
Zestaw 5.
Zestaw 6.
S – ser żółty 40g, pieczywo 12,5g, kawa z mlekiem 250g
O – kotlet mielony 120g, ziemniaki 50g, brukselka gotowana 150g
K – twaróg chudy 150g, cebula 1 średnia sztuka, pieczywo 25g
Zestaw 7.
S – serek topiony 50g, pieczywo 12,5g, jabłko
O – wątróbka smażona 100g, ziemniaki 50g, kapusta kiszona 100g
K – 1 jajko gotowane, pieczywo 12,5g, mleko chude 250g
Zestaw 8.
S – 1 jajko sadzone, pieczywo 12,5g, jabłko
O – 2 jajka sadzone, ziemniaki 50g, 2 gotowane marchewki
K – twaróg chudy 100g, pieczywo 12,5g, mleko chude 250g
Zestaw 9.
S – ser edamski 50g, pieczywo 12,5g, kawa z mlekiem 250g
O – ryba smażona 100g, surówka jarzynowa 150g
K – pasta: 30g mięsa, 30g twarogu, 20g serka topionego i pieczywo 12,5g
Zestaw 10.
Zestaw 11.
S – pasztet 30g, pieczywo 12,5g,
O – placki ziemniaczane 3 szt., surówka jarzynowa 150g
K – ryba wędzona 100g, pieczywo 12,5g
Zestaw 12.
S – dżem niskosłodzony 10g, masło 5g, pieczywo 25g,
O – sztuka mięsa 150g, ziemniaki 50g, kapusta kiszona 150g
K – 1 jajko gotowane, pieczywo 12,5g, mleko 250g
Zestaw 13.
S – wędlina chuda 100g, pieczywo 12,5g, herbata
O – kurczak gotowany 200g, ryż gotowany 50g, ogórek surowy 1szt.
K – kurczak gotowany 100g, pieczywo 12,5g, herbata
Zestaw 14.
S – jajecznica z 1 jajka, pieczywo 12,5g, herbata
O – wołowina gotowana 100g, jarzyny gotowane 100g
K – serek topiony 50g, pieczywo 12,5g, herbata
Zestaw 15.
Zestaw 16.
S – ser biały 100g, pieczywo 12,5g, mleko 250g
O – ryba gotowana 200g, surówka jarzynowa 200g, jabłko 1 szt.
K – wędlina chuda 100g, pieczywo 12,5g, herbata
Zestaw 17.
S – parówki 100g, pieczywo 12,5g, herbata
O – 1 jajko sadzone, ziemniaki 50g, pomidor 1 szt.
K – twaróg chudy 100g, dżem 2 łyżeczki, pieczywo 12, 5g
Zestaw 18.
S – płatki owsiane na mleku – 1 talerz
O – kotlet mielony 1 szt., ziemniaki 50g, surówka jarzynowa 100g,
K – mleko chude 500g, 1 jabłko
Zestaw 19.
S – ryba wędzona 50g, pieczywo 12,5g, herbata
O – kasza gryczana 150g, jogurt naturalny 0,5 l, jabłko 1 szt.
Zestaw 20.
W ciągu całego dnia proszę spożyć 1, 5 l mleka w 8 porcjach.
UWAGA:
Kolejność poszczególnych zestawów jest dowolna poza 1, 5, 10, 15 i 20 („dni mleczne”). Odpowiadające zestawy można powtarzać wielokrotnie rezygnując z mniej odpowiadających.
ZESTAW REDUKUJĄCY – JEDNOSTAJNY AKTYWATOR (D-4)
7.00 – 1 szklanka naturalnej kawy lub herbaty bez cukru
9.00 – ½ serka topionego (50 g )
11.00 – 1 jajko na twardo i 1 szklanka gorzkiej herbaty
13.00 – 10 dag gotowanego mięsa wołowego
15.00 – 20 dag owoców sezonowych
17.00 – 1 jajko na twardo lub 10 dag białego chudego sera
19.00 – 2 szklanki soku pomidorowego lub czerwonego barszczu lub 2 kieliszki czerwonego, wytrawnego wina
Uwagi:
· godziny podane są tylko przykładowo
· zasada jest taka, aby co około 2 godziny zjeść przewidziany posiłek z tolerancją czasową do ½ godziny
· kolejność pierwszych 6 posiłków jest dowolna
· posiłków nie można łączyć – ma ich być 7 w ciągu dnia
· ilości płynów nie należy przekraczać
Po trzech dniach diety D-4 przeprowadzamy „dzień mleczny”.
ZESTAW REDUKUJĄCY, UBOGOKALORYCZNY, ZRÓWNOWAŻONY
(ciągły) (D-8,5)
7.00 – szklanka gorzkiej kawy (herbaty)
9.00 – ½ serka topionego (50g)
11.00 – 1 jajko na twardo, szklanka gorzkiej herbaty
13.00 –10 dag gotowanego mięsa wołowego
17.00 – 1jajko na twardo lub 10 dag białego sera
19.00 – 2 szklanki soku pomidorowego lub czerwony barszcz
7.00 – 1 szklanka gorzkiej kawy
9.00 – 100g twarogu, szczypiorek, herbata
11.00 – 1 duże jabłko, 1 szklanka herbaty
13.00 – 1 kromka, chleba z żółtym serem
15.00 – 2 pomidory
17.00 – 150g gotowanego kurczaka, 2 marchewki
19.00 – 2 szklanki soku pomidorowego
7.00 – 1 szklanka mleka
9.00 – 2 płatki pieczywa chrupkiego z chudą wędliną
11.00 – 2 surowe marchewki, 1 szklanka kawy
13.00 – 1 duże jabłko
15.00 – 150g smażonej ryby, herbata
17.00 – 1 pomidor
19.00 – 2 płatki pieczywa chrupkiego z białym serem (do 100g)
9.00 – 1 kanapka z chudą wędliną
11.00 – 1 szklanka owoców sezonowych
13.00 – 1 szklanka kawy
15.00 – 1 kanapka z chudą wędliną
17.00 – 100g gotowanego mięsa, 300g warzyw
19.00 – 2 szklanki czerwonego barszczu lub 2 kieliszki czerwonego, wytrawnego wina
7.00 – 1 szklanki herbaty
9.00 – 50g konserwy rybnej
11.00 – 1 szklanki kawy
13.00 – 2 jabłka
15.00 – ½ serka topionego (50g)
17.00 – 300g surówki jarzynowej
19.00 – 50g konserwy rybnej, herbata
9.00 – 100g twarogu, ½ kromki chleba
11.00 – 1 szklanka kawy
13.00 – ½ topionego serka (50g)
...
kreweta