DIETA.doc

(94 KB) Pobierz
DIETA

DIETA

 

 

1.      CEL I ZASADY OGÓLNE DIETY (D-1A)

Dieta od której rozpoczniemy ma do spełnienia kilka ściśle określo­nych celów:

a)      uzyskanie odpowiedniej równowagi płynowej ustroju

b)     rozregulowanie dotychczasowych zachowań żywieniowych

c)      uruchomienie procesów lipolitycznych (rozkład tzw. tłuszczów obojętnych w komórkach tkanki tłuszczowej)

 

2.      WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE

Precyzyjne cele wymagają od nas precyzyjnego postępowania. Żeby było prościej umówmy się, że w tym tygodniu nie można zjeść niczego, czego nie ma na tej kartce, ale także należy zjeść wszystko co na niej jest (jedyne odstępstwo, na które można sobie pozwolić to poczęstowanie ulubionego pieska lub kotka żółtkami z jajek – nam w zasadzie nie są potrzebne aż w takiej ilości).

 

To co będzie najbardziej dokuczliwe, to skąpa ilość płynów przewidzia­na w diecie. Można ułatwić sobie „przetrwanie” dzieląc szklanki na filiżanki lub popijając nakazaną ilość płynów małymi łykami w ciągu dnia.

 

Zasada dotyczy ilości płynu a nie porcji. W dniach bez śniadań można część herbaty lub kawy wypić już rano.

 

Gdyby ta podaż płynowa była "nie do wytrzymania" dopuszczamy dodatkową szklankę kawy lub herbaty, ale nie czystej wody. Lecz lepiej niech krzepi nas myśl, iż ograniczenia płynowe dotyczą jedynie tego tygodnia!

 

Drugiego dnia wieczorem, lub od trzeciego rano pojawić się może uczucie wzmożonego łaknienia. Tak jest najczęściej. Ale nawet jeżeli byłby to tzw. "wilczy głód", to nie trwa on zwykle dłużej niż 48 godzin. Za to ilość jedzenia przewidziana na 5 i 6 dzień zaczyna wydawać się zupełnie wystarczająca, a nawet obfita.

 

3.      SPODZIEWANE EFEKTY

Pomiar wagowy ósmego dnia rano wykaże pewien ubytek (1,5-8 kg). To jeszcze nie „schudnięcie” niezależnie od ilości straconych kilogramów. Ale dzisiejszą wagę możemy uznać za „historyczną”. Mam nadzieję, że ważymy tyle ostatni raz!


1 TYDZIEŃ

 

ZESTAW REDUKUJĄCY, JEDNOSTRONNY

(uruchamiający) (D-1A)

 

DZIEN 1.

S  – 2 jaja na twardo, 1 szklanka gorzkiej kawy lub herbaty, 1 duże jabłko

O – 2 jaja na twardo, 150g surówki jarzynowej, 1 szklanka gorzkiej herbaty (kawy)

K – 2 jaja na twardo, 200g surówki jarzynowej, 1 suchar, 1 średnie jabłko

 

DZIEN 2.

­

­O – 2 jaja na twardo, 2 marchewki, 1 średnie jabłko, 1 szklanka gorzkiej kawy (herbaty)

K – 150g gotowanego mięsa wołowego, jarzyny gotowane w dowolnej ilości, 1 szklanka gorzkiej kawy (herbaty)

 

DZIEN 3.

S ­

O – 2 jaja na twardo, 250g gotowanej kapusty (kalafiora), 1 szklanka gorzkiej kawy

K – 2 małe kotlety wołowe lub cielęce, 1 szklanka kawy lub herbaty z jedną łyżeczką cukru lub miodu.

 

DZIEN 4.

S  –

O – dowolnie duża porcja mieszanej surówki jarzynowej (koniecznie z selerem, z 1 łyżką oleju lub oliwy), 1 średnie jabłko, 1 szklanka gorzkiej kawy (herbaty)

K – 2 jaja na twardo, 100g chudego twarogu, 1 kromka ciemnego pieczywa, 1 szklanka gorzkiej kawy (herbaty)

­

DZIEN 5.

S  –

O – 2 jaja na twardo gotowane jarzyny w dowolnej ilości

K – 150g smażonej ryby, 1 kromka chleba bez masła, 1 szklanka gorzkiej herbaty

­

DZIEN 6.

S ­

­O – 150g gotowanego kurczaka, 200g surówki jarzynowej z selerem, małe jabłko, 1 szklanka gorzkiej kawy (herbaty)

K – 150g gotowanego kurczaka, 1 pomidor, 1 duże jabłko

 

DZIEN 7.

Taki sam jak dzień pierwszy.

 

DZIEŃ 8.

Dzień mleczny.


2 i 3 TYDZIEŃ

 

DIETA REDUKUJĄCA, MIESZANA, ZRÓWNOWAŻONA

o wartości kalorycznej 3800kJ (D-10)

 

Zestaw 1.

W ciągu całego dnia proszę spożyć 1,5 l mleka w 8 porcjach.

 

Zestaw 2.

S  – ser camembert 40g, pieczywo 12,5g, mleko 250g

O – kurczak gotowany 200g, ryż 50g, surówka jarzynowa 100g

K – twaróg chudy 100g, marchewka, pietruszka, seler po 10g

 

Zestaw 3.

S  – 1 talerz zupy mlecznej (płatki owsiane)

O – 1 gołąbek mięsny, ziemniaki 50g, jabłko

K – jajko sadzone, pieczywo 12,5g, kawa z mlekiem

 

Zestaw 4.

S  – parówki 50g, pieczywo 12,5g, ketchup 10g

O – mięso gotowane 150g, ziemniaki 50g, marchewki gotowane 2 szt.

K – jajecznica z 2 jaj, pieczywo 12,5g, mleko chude 250g

 

Zestaw 5.

W ciągu całego dnia proszę spożyć 1,5 l mleka w 8 porcjach.

 

Zestaw 6.

S  – ser żółty 40g, pieczywo 12,5g, kawa z mlekiem 250g

O – kotlet mielony 120g, ziemniaki 50g, brukselka gotowana 150g

K – twaróg chudy 150g, cebula 1 średnia sztuka, pieczywo 25g

 

Zestaw 7.­

S  – serek topiony 50g, pieczywo 12,5g, jabłko

O – wątróbka smażona 100g, ziemniaki  50g, kapusta kiszona 100g

K – 1 jajko gotowane, pieczywo 12,5g, mleko chude 250g

 

Zestaw 8.

S  – 1 jajko sadzone, pieczywo 12,5g, jabłko

O – 2 jajka sadzone, ziemniaki 50g, 2 gotowane marchewki

K – twaróg chudy 100g, pieczywo 12,5g, mleko chude 250g

 

Zestaw 9.

S  – ser edamski 50g, pieczywo 12,5g, kawa z mlekiem 250g

O – ryba smażona 100g, surówka jarzynowa 150g

K – pasta: 30g mięsa, 30g twarogu, 20g serka topionego i pieczywo 12,5g

 

Zestaw 10.

W ciągu całego dnia proszę spożyć 1,5 l mleka w 8 porcjach.

 

Zestaw 11.

S  – pasztet 30g, pieczywo 12,5g,

O – placki ziemniaczane 3 szt., surówka jarzynowa 150g

K – ryba wędzona 100g, pieczywo 12,5g

 

Zestaw 12.

S  – dżem niskosłodzony 10g, masło 5g, pieczywo 25g,

O – sztuka mięsa 150g, ziemniaki 50g, kapusta kiszona 150g

K – 1 jajko gotowane, pieczywo 12,5g, mleko 250g

 

Zestaw 13.

S  – wędlina chuda 100g, pieczywo 12,5g, herbata

O – kurczak gotowany 200g, ryż gotowany 50g, ogórek surowy 1szt.

K – kurczak gotowany 100g, pieczywo 12,5g, herbata

 

Zestaw 14.

S  – jajecznica z 1 jajka, pieczywo 12,5g, herbata

O – wołowina gotowana 100g, jarzyny gotowane 100g

K – serek topiony 50g, pieczywo 12,5g, herbata

 

Zestaw 15.

W ciągu całego dnia proszę spożyć 1,5 l mleka w 8 porcjach.

 

Zestaw 16.

S  – ser biały 100g, pieczywo 12,5g, mleko 250g

O – ryba gotowana 200g, surówka jarzynowa 200g, jabłko 1 szt.

K – wędlina chuda 100g, pieczywo 12,5g, herbata

 

Zestaw 17.

S  – parówki 100g, pieczywo 12,5g, herbata

O – 1 jajko sadzone, ziemniaki 50g, pomidor 1 szt.

K – twaróg chudy 100g, dżem 2 łyżeczki, pieczywo 12, 5g

 

Zestaw 18.

S  – płatki owsiane na mleku – 1 talerz

O – kotlet  mielony 1 szt., ziemniaki 50g, surówka jarzynowa 100g,

K – mleko chude 500g, 1 jabłko

 

Zestaw 19. ­

S  – ryba wędzona 50g, pieczywo 12,5g, herbata

O – kasza gryczana 150g, jogurt naturalny 0,5 l, jabłko 1 szt.

K – 1 jajko gotowane, pieczywo 12,5g, mleko 250g

 

Zestaw 20. ­

W ciągu całego dnia proszę spożyć 1, 5 l mleka w 8 porcjach.

 

UWAGA:

Kolejność poszczególnych zestawów jest dowolna poza 1, 5, 10, 15 i 20 („dni mleczne”). Odpowiadające zestawy można powtarzać wielokrotnie rezygnując z mniej odpowiadających.

 

4 TYDZIEŃ

 

ZESTAW REDUKUJĄCY – JEDNOSTAJNY AKTYWATOR (D-4)

 

  7.00 – 1 szklanka naturalnej kawy lub herbaty bez cukru

 

  9.00 – ½  serka topionego (50 g )

 

11.00 – 1 jajko na twardo i 1 szklanka gorzkiej herbaty

 

13.00 – 10 dag gotowanego mięsa wołowego

 

15.00 – 20 dag owoców sezonowych

 

17.00 – 1 jajko na twardo lub 10 dag białego chudego sera

 

19.00 –  2 szklanki soku pomidorowego lub czerwonego barszczu lub 2 kieliszki czerwonego, wytrawnego wina

 

Uwagi:

·         godziny podane są tylko przykładowo

 

·         zasada jest taka, aby co około 2 godziny zjeść przewidziany posiłek z tolerancją czasową do ½ godziny

 

·         kolejność pierwszych 6 posiłków jest dowolna

 

·         posiłków nie można łączyć – ma ich być 7 w ciągu dnia

 

·         ilości płynów nie należy przekraczać

 

Po trzech dniach diety D-4 przeprowadzamy „dzień mleczny”.


ZESTAW REDUKUJĄCY, UBOGOKALORYCZNY, ZRÓWNOWAŻONY

(ciągły) (D-8,5)

 

DZIEN 1.

  7.00 – szklanka gorzkiej kawy (herbaty)

  9.00 – ½  serka topionego (50g)

11.00 – 1 jajko na twardo, szklanka gorzkiej herbaty

13.00 –10  dag gotowanego mięsa wołowego

15.00 – 20 dag owoców sezonowych

17.00 – 1jajko na twardo lub 10 dag białego sera

19.00 – 2 szklanki soku pomidorowego lub czerwony barszcz

 

DZIEN 2

  7.00 – 1 szklanka gorzkiej kawy

  9.00 – 100g twarogu, szczypiorek, herbata

11.00 – 1 duże jabłko, 1 szklanka herbaty

13.00 – 1 kromka, chleba z żółtym serem

15.00 – 2 pomidory

17.00 – 150g gotowanego kurczaka, 2 marchewki

19.00 – 2 szklanki soku pomidorowego

 

DZIEN 3

  7.00 – 1 szklanka mleka

  9.00 – 2 płatki pieczywa chrupkiego z chudą wędliną

11.00 – 2 surowe marchewki, 1 szklanka kawy

13.00 – 1 duże jabłko

15.00 – 150g smażonej ryby, herbata

17.00 – 1 pomidor

19.00 – 2 płatki pieczywa chrupkiego z białym serem (do 100g)

 

DZIEN 4.

  7.00 – szklanka gorzkiej kawy (herbaty)

  9.00 – 1 kanapka z chudą wędliną

11.00 – 1 szklanka owoców sezonowych

13.00 – 1 szklanka kawy

15.00 – 1 kanapka z chudą wędliną

17.00 – 100g gotowanego mięsa, 300g warzyw

19.00 – 2 szklanki czerwonego barszczu lub 2 kieliszki czerwonego, wytrawnego wina

 

DZIEN 5

  7.00 – 1 szklanki herbaty

  9.00 –  50g konserwy rybnej

11.00 – 1 szklanki kawy

13.00 – 2 jabłka

15.00 – ½ serka topionego (50g)

17.00 – 300g surówki jarzynowej

19.00 – 50g konserwy rybnej, herbata

 

DZIEN 6

  7.00 – 1 szklanka mleka

  9.00 –  100g twarogu, ½ kromki chleba

11.00 – 1 szklanka kawy

13.00 – ½ topionego serka (50g)

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin