•4 filety śledzia w oleju (matiasy)
•1 puszka fasoli białej
•1/2 pęczka dymki
•3 średnie pomidory
•1 ząbek czosnku
•2 łyżki octu winnego
•3 łyżki oliwy
•cukier
•sól
•gałka muszkatołowa
•pieprz
1.Obieramy ząbek czosnku i drobno go siekamy.
2.Ocet winny rozcieramy z czosnkiem, szczyptą soli, szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzu i cukru. Mieszamy, wlewając oliwę.
3.Fasolę osączamy z zalewy, zalewamy sosem i odkładamy na 1/2 godziny do lodówki.4.Filety osączamy z oleju, kroimy na waskie paski.
5.Czyścimy dymkę i razem ze szczypiorem kroimy w krążki.
6.Myjemy pomidory i kroimy w kostkę.
7.Pokrojone śledzie mieszamy w salaterce z fasolą, dymką i pomidorami.
ZULUS555