Solanka z kurczaka wykwintna.pdf

(46 KB) Pobierz
4243994 UNPDF
Solanka z kurczaka wykwintna
Składniki
2 litry lekkiego rosołu z kurczaka (może być z kostki), 3 parówki
cielęce lub drobiowe, ćwiartka pieczonego kurczaka (ok. 30 dag
mięsa bez kości), 2 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2
ogórki kwaszone, kilka oliwek zielonych bez pestek, łyżka
kaparów, łyżka margaryny, pół szklanki śmietany 18-proc., kilka
ziaren ziela angielskiego, natka pietruszki, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na margarynie, dodać ogórki kwaszone obrane i
pokrojone w ćwierćplasterki oraz przecier. Polać kilkoma łyżkami rosołu i dusić parę
minut. Mięso upieczonego kurczaka oddzielić od kości, pokroić w kostkę, a parówki
(obrane z osłonek) w plasterki. Do rosołu włożyć duszone warzywa, mięso, parówki,
opłukane kapary, oliwki przekrojone na pół i przyprawy. Gotować ok. 10 min.
Na koniec wlać śmietanę rozprowadzoną wywarem i jeszcze raz zagotować zupę. Na
talerzach posypać posiekaną natką. (100 g - 90 kcal).
 
4243994.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin