Przepisy na Wielkanoc.doc

(41 KB) Pobierz

Jajka na zimno

 

Jajka brązowe             

 

             

6 jajek na twardo, 1,5 szklanki sosu sojowego, łyżeczka mielonej papryki, 50 ml wódki, 2 łyżeczki cukru.

 

             

Sos sojowy zagotować z papryką i cukrem, dolać wódkę. Włożyć jajka i gotować przez 10 minut pod przykryciem. Potem zostawić w garnku do wystygnięcia.

 

Jajka mozaika             

 

             

4 jajka, 1 łyżka kurkumy

 

             

Jajka ugotować na twardo. Obtłuc skorupkę tak aby była równomiernie popękana.

Do garnka z gorącą wodą wsypać kurkumę i włożyć jajka. Przez kilka minut podgrzewać na małym gazie – UWAGA – nie gotować.

Po ostudzeniu obrać jajka. Podawać na zimno.Jajka ugotować na twardo. Obtłuc skorupkę tak aby była równomiernie popękana.

Do garnka z gorącą wodą wsypać kurkumę i włożyć jajka. Przez kilka minut podgrzewać na małym gazie – UWAGA – nie gotować.

Po ostudzeniu obrać jajka. Podawać na zimno.

 

 

Jajka w zielonym sosie             

 

             

4 jajka, 2 dymki, pęczek szczypiorku, 2 garście kiełków rzodkiewki, 2 pomidory, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku.

 

             

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w plasterki.

Dymki bez szczypioru pokroić w talarki. Pomidory pokroić w półplasterki, szczypiorek posiekać drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą. Dodać oliwę, sok z cytryny, pieprz i dwie łyżki przegotowanej wody dokładnie rozmieszać.

Kiełki ułożyć na półmisku, na nich pomidory, jajka i dymkę. Posypać szczypiorkiem i zalać sosem.

 

 

 

Pikantne przepiórcze jajka             

 

             

30 jajek przepiórki ugotowanych na twardo, 1 cebula, 3 szklanki octu, łyżka miodu, łyżka ziół prowansalskich, laska cynamonu, 15 goździków, pół łyżeczki kolendry, 4 ziarna pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka posiekanego świeżego imbiru

 

             

Ocet zagotować z cynamonem, goździkami, pieprzem i zielem angielskim. Dodać miód, zioła prowansalskie i imbir i gotować przez ok. 7 min pod przykryciem na małym ogniu, ostudzić. Cebulę pokroić w plasterki i układać w słoiku warstwami – cebulę i jajka. Zalać zalewą i wstawić na tydzień do lodówki. Można przechowywać przez ok. 1 miesiąc. Używać do dekoracji innych potraw.

 

 

 

 

 

 

Jajka na ciepło

 

Jajka z farszem pikantnym             

 

             

4 jajka, 2 łyżki masła, 1 łyżka śmietany, natka, rzeżucha, tarta bułka, 1/2 niewielkiego ogórka kiszonego, 3-4 rzodkiewki, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz.             

 

             

Jajka ugotować na twardo. Ostrym nożem nie obrane jajka przekroić na połówki. Ze skorupek wyjąć białka i żółtka. Pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek, rzeżuchę ogórek i rzodkiewki drobno posiekać. Wszystko wymieszać dodając śmietanę i 1 łyżkę masła oraz sól i pieprz do smaku. Masą napełnić skorupki. Na patelni rozgrzać pozostałe masło. Jajka obsypać tartą bułką i smażyć aż nabiorą złotego koloru. Podawać na ciepło.

 

Jajka z łososiem             

             

6 jajek, 25 dag wędzonego łososia w plasterkach, 2 łyżki masła, sól i pieprz, cytryna             

 

             

1/3 łososia pokroić w cienkie paseczki i obsmażyć na maśle. Wbić jajka i smarzyć aż się zetną mieszając od czasu do czasu, dodać sól i pieprz. Przybrać pozostałym łososiem, pokropić cytryną

 

 

 

 

Jajka zapiekane z rybą             

 

4 jajka na twardo, 20 dag filetów z dorsza, 2/3 szklanki śmietany 18%, 1/3 szklanki bulionu, 10 dag startego żółtego sera,1 łyżka natki pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny, masło do smarowania formy, sól, pieprz             

 

             

Filety z dorsza skropić cytryną i gotować w bulionie przez ok. 15 min. Wyjąć filety, a bulion gotować dalej, aż zostanie ok. 40 ml. Jaja przekroić na połówki i wyjąć żółtka.Filety posiekać i utrzeć na masę z żółtkami, solą pieprzem i sokiem z cytryny. Masę rybna nałożyć do białek. Bulion wymieszać ze śmietaną. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem nalać sos i ułożyć na nim jajka. Posypać żółtym serem i zapiekać przez 15 minut. Podawać na gorąco.

 

 

 

Sosy do jaj

 

Sos curry             

             

6 łyżek majonezu, 4 łyzki jogurtu naturalnego, 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo, 2 łyżeczki przyprawy curry, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, imbir             

Żótko przetrzeć przez sitko, dodać zmieżdżony czosnek i wymieszać Później dodać majonez, jogurt i przyprawy.

 

Sos orzechowy             

             

1 szklanki majonezu, 1 szklanki siekanych orzechów włoskich, 1 szklanki wytrawnego białego wina, 4 ząbki czosnku, łyżeczka majeranku, sok z cytryny, sól, pieprz                           

Czosnek przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą. Dodać inne przyprawy, sok z cytryny, następnie wymieszać z majonezem, winem i orzechami. Po przygotowaniu odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę

 

Sos serowy             

             

5 dag sera roquefort lub rokpol, 10 dag śmietany 30%, 10 dag jogurtu naturalnego, sól, pieprz, 2 łyzki soku z cytryny.                           

Śmietanę zmiksować z serem na puszystą masę, dodać jogurt, sól, pieprz i sok z cytryny - delikatnie wymieszać na jednolitą masę.

Sos ziołowy             

             

Pęczek szczypiorku, pęczek koperku, pęczek bazylii,1/4 ogórka, 4 łyzki majonezu, 5 łyżek jogurtu naturalnego, 4 łyżki śmieany 22%, ząbek czsonku, jajko na twardo, sól, pipeprz.             

Jajko posiekać , wymieszać ze śmietaną , majonezem i jogurtem. Czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać i rozetrzeć z solą. Dodać do sosku. Szcypiorek, koperk i bezylię posiekać. Ogórka pokroić w drobną kostkę - dołożyć do sosu. Dodać sół i pieprz do smaku

 

Galarety

 

Galareta z jajami przepiórki             

 

1 puszka groszku zielonego, 1 kg marchewki, 8-10 jajek przepiórczych, 5 łyżek żelatyny, 1 litr rosołu ( ew. może być z kostki).             

             

Marchewkę ugotować, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować i obrać. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, a potem dodać do gorącego rosołu. Groszek, marchewkę i jajka przepiórcze przekrojone na połówki ułożyć w formie do baby z kominem. Powoli zalewać schłodzonym rosołem, najlepiej warstwami, aby warzywa i jajka się nie poprzesuwały. Po nalaniu kolejnej warstwy odstawiać do lodówki aby galareta stężała.

 

 

Sałatki

 

Sałatka jajeczno kukurydziana             

             

1 puszka kukurydzy, 4 jajka, 1-2 łyżki majonezu, 1 łyżeczki musztardy, sól i pieprz             

 

Kukurydzę odsączyć. Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać. Wymieszać z kukurydzą, majonezem i musztardą. Posolić i popieprzyć do smaku. Można też dodać posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki.

Sałatka z marynatami             

 

Mała kapusta pekińska, 1 słoika marynowanych patisonów miniaturowych, 4 gruszki marynowane, 15 dag rokpola, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich, sok z cytryny, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz.             

 

Kapustę pokroić w wąskie paski. Patisony w plasterki. Gruszki i rokpol pokroić w kostkę. Składniki delikatnie wymieszać. Posypać orzechami włoskimi i polać oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem.

 

 

Zupy

 

Żur postny

 

2 marchewki, 1 pietruszka, 1 selera, 1 pora, grzyby suszone, 1 litra zakwasu na żur (gotowego w butelce), 2 ząbki czosnku, 4 ziemniaki, sól             

             

W 1 litrze wody ugotować marchewki, pietruszkę, selera, pora i suszone grzyby. Wywar odcedzić dolać zakwas. Zagotować i dołożyć zmiażdżone ząbki czosnku i ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Posolić do smaku.

5

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin