Marsden, dieta Haya cz 12.pdf

(21889 KB) Pobierz
157836515 UNPDF
Tydzień pierwszy
kryj gałązkami rozmarynu. Aby nadać pieczeni wyraźniejszy smak,
ponacinaj skórę udźca i wetknij małe gałązki zioła w mięso.
Gdy będzie gotowa, podaj z drobnym zielonym groszkiem, zie-
lonymi brokułami lub brukselką i pasternakiem. Jedz tyle warzyw,
na ile masz ochotę.
Zalecenie: Jagnięcina należy do produktów białkowych, nie łącz
jej więc z żadnymi produktami skrobiowymi (to jest ziemniakami
lub chlebem). Mimo że zwykle osoby na diecie unikająjagnięciny
~powodu dużej zawartości tłuszczu, jest ona łatwiejsza do strawie-
nia niż wieprzowina lub wołowina. Zawsze wybieraj chude kawał-
ki mięsa pochodzącego z naturalnej hodowli. W ten sposób zredu-
kujesz ilość tłuszczu i unikniesz "przypraw" w postaci lekarstw i
pestycydów, tak często towarzyszących intensywnej hodowli, sko-
rzystasz jednocześnie z bogatego źródła żelaza, cynku i witamin
grupy B.
Do tej potrawy nie dodaje się sosu. Większość sosów zawiera mąkę
pszenną, która jako produkt skrobiowy źle się łączy z białkami. Sos
może także zawierać dużo tłuszczu, staraj się więc go unikać.
Niedziela
Śniadanie skrobiowe
CIABA TT A Z OWOCAMI [S] [W]
lub śniadanie bez pszenicy
CIASTECZKA RYŻOWE Z MIODEM [S] [W]
[BEZ PSZENICY]
Ciabatta to miękki puszysty chleb z dodatkiem oliwy z oliwek.
Dostępna jest w większości supermarketów i sklepów z dobrym
pieczywem, łatwo się zamraża i szybko odmraża, dzięki czemu sta-
nowi dobrą rezerwę w nagłych WYPłdkach. Większość gotowych
chlebów ciabatta jest tylko częściowo wypieczona i wyrnaga dal-
szego pieczenia w gorącym piekarniku około dziesięciu minut. Naj-
lepiej podawać je na gorąco z masłem. Owocowa ciabatta zawiera
zwykle siekane orzechy włoskie i suszone owoce.
Zalecenie: Wszystkie rodzaje chleba i kaszy zalicza się do skrobi,
staraj się zatem nie włączać produktów białkowych do tego śniadania.
Zasadotwórczy posiłek na wieczór
SAŁATKA Z JABŁEK I KAPUSTY [Z] [W]
Składniki:
Porcja szatkowanej białej kapusty. Jej wielkość zależy od apetytu
Utarta marchew średniej wielkości
Tarte jabłko
Seler pocięty w drobnąkostkę
Łyżeczka do herbaty posiekanego świeżego szczypiorku
2 drobno posiekane cebulki dymki lub szalotki
2 utarte orzechy brazylijskie
Łyżeczka do herbaty świeżego soku z cytryny (do jabłka)
Łyżka stołowa sosu z jogurtu
Aperitif przed lunchem
SZKLANKA BIAŁEGO WINA LUB SOK OWOCOwy
Lunch białkowy
PIECZEŃ JAGNIĘCA Z ROZMARYNEM I WARZYWAMI [B]
Sos
Płaska łyżka stołowa jogurtu z żywymi kulturami bakterii
Drobno posiekana cebulka dymka (szalotka)
Nie chcę nikogo urazić pouczeniem,jak upiec udziec lub kotlet
zjagnięcia. Przygotuj jagnięcinę, tak jak zwykle to robisz, i przy-
86
87
157836515.002.png
Ząbek czosnku, rozgnieciony
Łyżeczka do herbaty świeżego soku z cytryny
Szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Poniedziałek
Śniadanie skrobiowe
OWSIANKA BANANOWA [S] [W] [BEZ PS.ZENICY]
• Wymieszaj sos, umieszczając składniki w zamkniętym słoiku
i potrząsając nim gwałtownie. Nie wykorzystany sos można prze-
chować przez kilka dni w lodówce.
• Przygotuj podane wyżej składniki. Jabłko pozostaw na koniec;
bezpośrednio po utarciu polej je sokiem z cytryny i dokładnie
wymieszaj. Połącz składniki, wymieszaj z sosem i od razu po-
dawaj.
Wskazówka: Sałatka nadaje się do zabrania na wycieczkę i sta-
nowi pożywny lunch. Jeśli wykorzystaszją wten sposób, pamiętaj,
aby zabrać ze sobą całe jabłko. Obierz je i pokrój tuż przed poda-
mem.
Uwaga: Staraj się zrobić godzinnąprzerwę między daniem głów-
nym a deserem.
W miarę możności używaj tylko mąki owsianej lub otrąb z
owsa uprawianego bez nawozów sztucznych. Dzięki zastoso-
waniu drobno zmielonych otrąb lub mąki i starannemu miesza-
niu potrawy otrzymujemy po krótkim gotowaniu lekko strawną
owsiankę.
Sposób przyrządzenia: Weź pół filiżanki otrąb na półtorej fili-
żanki wody. Wsyp otręby do rondla i zalej wodą. Wymieszaj do-
kładnie. Postaw rondel na ogniu i podgrzewaj do zagotowania, nie-
ustannie mieszając. Nie przestając mieszać, gotuj na małym ogniu
przez dwie minuty. Wlej do miseczek i przybierz talarkami banana
przed podaniem.
Zalecenie: Ponieważ jest to śniadanie skrobiowe, nie łącz go z
produktami białkowymi, na przykład z mlekiem.
Wskazówka: Jeśli używasz płatków owsianych zamiast drobno
mielonych otrąb lub mąki, namocz płatki na noc, będą łatwiejsze
do strawienia.
Zasadotwórczy deser białkowy
ŚWIEŻY JOGURT NATURALNY Z NIEWIELKIM
DODATKIEM MIODU [Z] [B] [W]
Zalecenie: Jogurt to artykuł białkowy, ale także jedyny łatwo
dostępny zasadotwórczy produkt mleczny. Wszystkie inne ich ro-
dzaje, z wyjątkiem surowego nie pasteryzowanego mleka, kwa-
sotwórcze. Nie łączjogurtu ze skrobiami.
Walory odżywcze: Świeży, pozbawiony dodatków jogurt jest
bardzo pożywny i lekko strawny nawet dla tych, którzy nie tolerują
krowiego mleka. Dostarcza tak cennego wapnia, potasu, cynku,
witamin B i witaminy A oraz niezwykle ważnej flory bakteryjnej,
która pomaga utrzymać jelita w dobrej kondycji.
Zasadotwórcza przekąska przedpołudniowa
OWOC KIWI [Z] [O] [W]
Zasadotwórczy lunch
SAŁATKA ZANANASÓW [Z] [W]
Składniki:
3 plasterki ananasa
Duże jabłko
Seler
Łyżka stołowa mieszanki nasion dyni i słonecznika
Pokrój ananasa, jabłko i seler w kostkę, wymieszaj, posyp na-
sionami. Dodaj sałatki z kapusty pozostałej z poprzedniego dnia.
88
89
157836515.003.png
Nie zapomnij: Wypij szklankę soku z warzyw lub wody pod-
czas przygotowywania posiłku wieczornego.
by, nasiona, orzechy, suszone owoce i sok jabłkowy. Podawaj z
lekko rozcieńczoną śmietanką.
Zalecenie: Ta pyszna mieszanka jest dość wilgotna, by jeść ją
bez dodatkowych płynów. Dolewanie do nasion dużych ilości mle-
ka jest niewskazane, ponieważ mleko to produkt białkowy, a więk-
szość nasion zawiera skrobię, dlatego nie należy ich łączyć. Jeśli
jednak trudno ci się z początku do tego przyzwyczaić, dodaj nieco
rozcieńczonego surowego mleka lub śmietany.
Białkowy posiłek wieczorny
PIERŚ KURCZAKA PRZYSMAżONA NA MAŚLE
I PODAWANA Z ZIELONYMI BROKUŁAMI, MARCHEWKĄ
I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ [B]
Smaż delikatnie ma maśle pierś wiejskiego kurczaka po siedem
do ośmiu minut z każdej strony (sprawdź, czy nie jest surowa w
środku). Podaj z dowolną ilością warzyw.
Zalecenie: Kurczak to żywność białkowa, nie łącz go więc z
żadnymi produktami skrobiowymi.
Zasadotwórcza przekąska przedpołudniowa
MAŁA KIŚĆ WINOGRON [Z] [O] [W]
Zasadotwórczy lunch
POSIEKANE ŚWIEŻE WARZYWA
W ZALEWIE AWOKADO [Z] [W]
Wtorek
Można zjeść dowolną ilość warzyw w zależności od tego, jak
wielki głód się czuje.
Śniadanie skrobiowe
MUESLI DOMOWEJ ROBOTY [S] [W] [BEZ PSZENICY]
Składniki:
Plasterki czerwonej, zielonej i żółtej papryki (owoc pieprzowca)
Marchewka, seler i ogórek pokrojone w słupki
Różyczki kalafiora
Pomidory
Młoda cebulka (dymka lub szalotka)
Składniki:
Płaska łyżka stołowa mąki owsianej lub otrąb
Płaska łyżka tartych migdałów (nie łuskanych)
Płaska łyżka tartych orzechów brazylijskich
Płaska łyżka rodzynek
Płaska łyżka siemienia lnianego
Płaska łyżka nasion dyni
Płaska łyżka nasion słonecznika
4 łyżki filtrowanej wody
Łyżka soku cytrynowego
2 łyżki soku jabłkowego (nie gazowanego)
Tarte jabłko (ucierać bezpośrednio przed podaniem)
Zalewa:
Pół awokado
Świeży sok z cytryny
Łyżeczka oliwy z oliwek (extravergine)
Przyprawy: szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu, sól
morska
Obierz awokado ze skórki, usuń pestkę i ugnieć miąższ z so-
kiem cytrynowym, oliwąi przyprawami.
Nie zapomnij: Czy wypiłaś szklankę wody lub soku z warzyw w
czasie przygotowywania wieczornego posiłku?
Namocz otręby lub mąkę w filtrowanej wodzie i soku jabłko-
wym, przykryj, wstaw do lodówki i pozostaw na noc. Rano utrzyj
jabłko i wymieszaj z sokiem cytrynowym. Dodaj namoczone otrę-
90
91
157836515.004.png
Białkowy posiłek wieczorny
SOLA (EWENTUALNIE FLĄDRA) Z RUSZTU
I SAŁATKA Z ZIELONYCH CZĘŚCI WARZYW
Skrobiowy lunch
ZUP A Z PORA I ZIEMNIAKÓW Z ŻYTNIMI
KRAKERSAMI [S] [W] [BEZ PSZENICY]
Przed upieczeniem umyj rybę i osusz papierem kuchennym. Dla
lepszego smaku posmaruj ją z obu stron masłem i natrzyj lekko
tymiankiem.
Składniki:
3 duże ziemniaki (jeśli uprawiane bez nawozów sztucznych,
nie obieraj)
3 średniej wielkości pory
Cebula
Płaska łyżka stołowa otrąb owsianych
2 łyżeczki oliwy z oliwek (extravergine)
Mieszanka świeżych lub suszonych ziół
3-4 gałązki rukwi wodnej lub 3-4 świeże liście szpinaku
Przygotowanie sałatki:
Wybierz możliwie jak najwięcej różnych zielonych warzyw, w
zależności od pory roku. Oto kilka propozycji: liście buraczane,
szerokolistna endywia batawska, endywia kędzierzawa, kapusta
pekińska, liście mniszka lekarskiego, rzodkiewki, liście roślin z
rodziny krzyżowych (stulisz lekarski, rukwiel nadmorska itp.), szpi-
nak, rzeżucha, rukiew wodna, wszystkie odmiany sałaty.
Jeśli są dostępne, dodaj świeżych ziół, takichjak trybula, kolen-
dra, koper, majeranek, mięta, oregano, nać pietruszki, szałwia lub
tymianek. Porozrywaj wszystkie liście na drobne strzępki i polej
jogurtem lub oliwąz oliwek.
Zalecenie: Ryby to pokarm białkowy, nie łącz ich więc ze skro-
biami!
Przyprawy: świeżo mielony czarny pieprz i sól morska do sma-
ku
o Drobno posiekaną cebulę lekko podsmażyć na oliwie przez 5
minut.
o Pokrój ziemniaki i pory na małe kawałki i włóż je razem z
otrębami i przyprawą ziołową do rondla.
o Zalej filtrowaną wodą.
o Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki
będą gotowe, ale nie rozmiękłe.
o Ostudź na tyle, by nie poparzyć się przy rozgniataniu warzyw
na papkę.
o Zanim rozgnieciesz warzywa, usuń zioła i dodaj rukiew wodną
lub szpinak i przyprawy.
o Przed podaniem dodaj do zupy łyżeczkę świeżej rzadkiej śmie-
tany.
Środa
Zasadotwórcze śniadanie
PÓŁ MELONA [Z] [O] [W]
(Drugą połówkę odłóż na jutro)
Zalecenie: Melon najlepiej spożywać osobno, nie łącz go więc
z inną żywnością.
Zasadotwórcza przekąska przedpołudniowa
BANAN [Z] [O] [W]
Przepis ten wystarcza na dwie spore porcje. Połowę zjedz dzi-
siaj, a resztę zachowaj pod przykryciem w lodówce na jutrzejszy
lunch. Jeśli pogoda nie pozwala na gorącą zupę, możesz bez waha-
nia wybrać coś innego, sałatkę z ryżu lub ryżowe krakersy posma-
rowane miąższem awokado.
Banan to zasadotwórczy owoc skrobiowy.
92
93
157836515.005.png
Zalecenie: Ziemniaki i otręby owsiane w zupie, żytnie lub ry-
żowe krakersy zaliczają się do produktów skrobiowych, nie łącz
zatem produktów białkowych z tym lunchem!
Pamiętaj: Przygotowując wieczorny posiłek, wypij szklankę soku
z warzyw lub wody.
żucha i rukiew wodna, wszystkie odmiany sałaty. Jeśli są dostępne,
dodaj ziół, takich jak trybula, kolendra, koper, majeranek, mięta,
oregano, nać pietruszki, szałwia lub tymianek.
Porozrywaj wszystkie liście na strzępki i polej jogurtem lub oli-
wąz oliwek.
Zalecenie: Ten wieczorny posiłek zawiera jaja, które należą do
pokarmów białkowych, nie łącz go zatem z chlebem, ziemniakami,
ryżem, makaronem lub innymi skrobiami.
Białkowy posiłek wieczorny
OMLET Z GRZYBAMI I CEBULĄ ORAZ SAŁATKA
Z ZIELONYCH LIŚCI [B] [W]
Składniki:
2 duże płaskie grzyby
Mała cebula
2 duże wiejskie jajka
Łyżka stołowa mleka (surowe owcze lub kozie)
2 łyżeczki oliwy z oliwek (extravergine)
Płaska łyżeczka masła
Łyżeczka świeżo posiekanego szczypiorku
Mielony czarny pieprz i sól morska
Czwartek
Zasadotwórcze śniadanie
PÓŁ MELONA [Z] [O] [W]
Zalecenie: Pamiętaj, że melon najlepiej jeść osobno.
Zasadotwórcza przekoska przedpołudniowa
BANAN [Z] [O] [W]
Skrobiowy lunch
ZUP A Z PORÓW I ZIEMNIAKÓW Z ŻYTNIMI KRAKERSAMI
(TA SAMA CO WCZORAJ) [S] [W] [BEZ PSZENICY]
LUB INNY POSIŁEK SKROBIOWY WEDŁUG UZNANIA
• Posiekaj drobno cebulę.
• Odrzuć trzony grzybów i pokrój kapelusze w paski.
• Podsmaż lekko cebulę i grzyby na roztopionym maśle z oliwą,
aż cebula zmięknie, a następnie zdejmij je z patelni.
• Ubij jaja i mleko dodając szczypiorek i przyprawy. Przelej
wszystko na tę samąpatelnię, na której smażyłaś cebulę i grzy-
by. Zanim omlet się zetnie, posyp go cebulą i grzybami.
• Złóż omlet na pół i podaj z sałatką.
.,
,t r ,
Uwaga: Upewnij się, czy zupajest dokładnie odgrzana.
Białkowy posiłek wieczorny
SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ
NA GORĄCO [B]
Sałatka z zielonych liści:
Wybierzjak najwięcej różnych zielonych liści, w zależności od
pory roku. Oto moje propozycje: liście buraczane, szerokolistna
endywia batawska, endywia kędzierzawa, kapusta pekińska, 41i-
ście mniszka lekarskiego, liście rzodkiewki, liście roślin z rodziny
krzyżowych (stulisz lekarski, rukwiel nadmorska itp.), szpinak, rze-
Nie zapomnij: Podczas przygotowywania sałatki napij się soku
lub wody.
Składniki:
8 dag pokrojonej fasolki szparagowej
Ćwierć małej kruchej sałaty
94
95
157836515.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin